MEĐUGENERACIJSKA OPSESIJA

Sjevernokorejski diktatori ludi su za vlakovima

27.03.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vlak koji je ovaj tjedan stigao u Peking jako podsjeća na onaj kakvim se služio bivši diktator Kim Jong-il što je potaknulo nagađanja o tome je li njegov sin i nasljednik Kim Jong-un doputovao u posjet Kini

Otac sadašnjeg sjevernokorejskog čelnika bojao se zrakoplova. Za svoje vladavine od 1994. do 2011. deset je puta bio u inozemstvu, sedam puta u Kini i triput u Rusiji i uvijek je putovao svojim vlakom maksimalne sigurnosti.

Po službenoj verziji, u vlaku je i umro od srčanog udara 2011. tijekom posjeta unutrašnjosti Sjeverne Koreje.

Po južnokorejskim medijima, dinastija Kim ima nekoliko identičnih posebnih vlakova koje proizvodi tvornica u Pjongjangu. Sastoje se od dviju lokomotiva i između 17 i 21 vagona. Ne prelaze brzinu od 60 kilometara na sat.

Zaštićeni su neprobojnim oklopom, opremljeni satelitskim telefonima i monitorima, imaju konferencijske dvorane i spavaonice. Luksuza također ne manjka. Za slučaj izvanredne situacije opremljeni su malim oklopnim vozilima i helikopterima.

  • +2
Vlakovi dinastije Kim Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

I osnivač sjevernokorejske dinastije Kim Il-sung imao je tri istovjetna vlaka.

Vagoni kojima su putovali Kim Il-sung i Kim Jong-il izloženi su u njihovu mauzoleju Kumsusan, gdje su i pokopani.

Po pisanju stranih medija, nije poznat nijedan slučaj da se posebnim vlakom nije vozio lider osobno što je potaknulo nagađanja da je Kim Jong-un u Pekingu. Pokaže li se to točnim, bio bi to njegov prvi posjet inozemstvu otkako je preuzeo vlast.