SUSJEDSKO UPOZORENJE

Sjevernokorejska prijetnja na 'opasnoj razini'

06.10.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Sjevernokorejski nuklearni program dosegnuo je 'vrlo opasnu razinu' i mogao bi uzrokovati štetu u Južnoj Koreji ako Pjongjang izradi manje i pokretnije oružje, ocijenio je u srijedu visoki južnokorejski dužnosnik

'Sjevernokorejska nuklearna prijetnja ubrzano raste i dosegnula je veoma opasnu razinu, a nuklearni program i dalje se razvija u toj zemlji', rekao je Kim Tae-Hyo, savjetnik južnokorejskog predsjednika za nacionalnu sigurnost, a prenio je list Joong Ang Ilbo.

Čini se da Pjongjang nastavlja raditi na svim svojim nuklearnim programima te još koristi nuklearni reaktor u Jongbjonu koji proizvodi vojni plutonij i radi na projektu visokoobogaćenog uranija, rekao je Kim.

'Ako nuklearne glave budu kompaktnije i usavrše se, mogle bi prouzročiti golemu štetu u Južnoj Koreji, bez obzira na njihovu preciznost', dodao je.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da Sjeverna Koreja trenutačno radi na obnovi i modernizaciji nuklearnog kompleksa u Jongbjonu koji se smatra stožerom njezina nuklearnog programa.

Kim Tae-Hyo upozorio je i na opasnost od procesa izbora nasljednika Kima Jong-Ila u Sjevernoj Koreji.

Čini se da će sjevernokorejskog vođu zamijeniti najmlađi sin Kim Jong-Un (27). On bi 'mogao pokušati provocirati i drsko se ponašati' tijekom prijelaznog razdoblja kako bi pokazao svoju nazočnost u vlasti.