nestabilna situacija

Sjeverna Makedonija: Zaev odgađa ostavku

10.11.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev, koji je najavio ostavku zbog loših rezultata na lokalnim izborima prošlog mjeseca, ostat će na toj dužnosti dok se politička situacija ne stabilizira, izvijestili su mediji u srijedu.

Zaevljeva vladajuća stranka SDSM odluku je donijela u utorak navečer, reagirajući na zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi koji su podnijele oporbene stranke desnog centra predvođene VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE je priopćila kako su ona i druge oporbene stranke osigurale 61 glas u parlamentu od 120 mjesta za rušenje vlade.

Zaev je medijima rekao da će poštovati odluku svoje stranke. "Očekujem da će se demokratska većina stabilizirati, posebno većina koja je za EU, za multietničko društvo", rekao je, a prenijela je televizija Kanal 5.

Zaev, koji je također dao ostavku na mjestu čelnika stranke SDSM zbog poraza na izborima za gradonačelnike, uključujući glavni grad Skoplje, rekao je kako bi vladajuća koalicija mogla izabrati novog premijera bez potrebe za novim općim izborima.

Međutim Zaev nije formalno podnio ostavku parlamentu. Njegovi socijaldemokrati predvodili su savez koji je tijesno pobijedio VMRO-DPMNE na parlamentarnim izborima prošle godine.

Zaev je prvi put postao premijer 2017. i vodio je zemlju na put prema članstvu u EU te pristao dodati "Sjeverna " službenom imenu kako bi riješio desetljećima star spor s Grčkom, koja ima pokrajinu pod nazivom Makedonija.