POKUŠAJ POMIRBE NAKON RAKETA

Sjeverna Koreja pristala na pregovore s Južnom

13.10.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je u utorak pristala sastati se s Južnom ovog tjedna kako bi pregovarale o sprječavanju poplava i o humanitarnim pitanjima, što analitičari ocjenjuju kao pokušaj pomirbe nakon pokusnog ispaljivanja pet raketa kratkog dometa u ponedjeljak

Kako navodi južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, Pjongjang je prihvatio zahtjev Seula za dvije vrste pregovora: prvi pregovori u srijedu odnosit će se na sprječavanje poplave, a drugi, koji počinju u petak, bavit će se humanitarnim pitanjima odnosno programom spajanja korejskih obitelji razdvojenih ratom od 1950. do 1953.

Ovaj pozitivan odgovor dolazi u času kada je Sjeverna Koreja u ponedjeljak pokusno ispalila pet raketa kratkog dometa sa svoje istočne obale u pravcu mora. Riječ je o prvom pokusu nakon srpnja, a južnokorejska novinska agencija Yonhap piše da su ispaljene rakete tipa KN-02 zemlja-zemlja, dometa 120 km.

Ispaljivanje se dogodilo u času kada je Sjeverna Koreja početkom listopada iskazala spremnost da, uz neke uvjete, nastavi pregovore o svom nuklearnom razoružanju u kojima od 2003. uz Pjongjang sudjeluju Južna Koreja, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija. Pjongjang je napustio te pregovore i idućeg mjeseca izveo svoj drugi nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja je nastavak pregovora uvjetovala bilateralnim susretom sa SAD-om, na što je Washington pristao, ali samo kako bi ju uvjerio da se vrati šesterostranim pregovorima.

Sjevernokorejsko pokusno ispaljivanje pet raketa kratkog dometa izvršeno u ponedjeljak povreda je rezolucija Ujedinjenih naroda, ocijenio je u utorak glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova, pozivajući na njegov prekid.

'Novim ispitivanjem raketa Sjeverna Koreja krši rezolucije 1695, 1718 i 1874 UN-ova Vijeća sigurnosti kojima se zabranjuje svaka aktivnost povezana s balističkim raketama', rekao je glasnogovornik ministarstva Moom Tae-young.'Vlada ponovo poziva Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti', dodao je.