PREKO NOVINA

Sjeverna Koreja objavila podatke o nuklearnom programu

30.11.2010 u 18:33

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja, poznata kao iznimno zatvorena zemlja, u utorak je ponosno istaknula podatke o svojem nuklearnom programu, objavivši kako posjeduje na tisuće centrifuga u pogonu, osiguravajući na taj način pozornost svjetske zajednice

Otkriće Pyongyanga o nuklearnom programu i procesu obogaćenja urana, što je drugi korak u procesu stvaranja nuklearne bombe, uslijedio je samo tjedan dana pošto su vojne snage Sjeverne Koreje granatirale južnokorejski otok, pri čemu su poginule četiri osobe, među kojima i dvoje civila.

Stručnjaci su iznenađeni u kolikoj je mjeri sofisticirana tvornica za obogaćenje urana i reaktor u glavnome sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu, što su ga vidjeli američki znanstvenici početkom mjeseca.

No ne postoji način da se navedeni podaci provjere. SAD Sjevernu Koreju vidi kao potencijalnu opasnost od širenja nuklearnog oružja. Zapad smatra da Sjeverna Koreja informacijama o nuklearnim saznanjima opskrbljuje Siriju te vjerojatno Iran.

'Trenutačno traje izgradnja modernog reaktora, a operabilna je i tvornica u kojoj se na moderan način obavlja proces obogaćenja urana - opremljena s nekoliko tisuća centrifuga, što jamči opskrbu gorivom', piše list Rodong Sinmun.

'Planovi koji se odnose na razvoj nuklearne energije postat će još primjenjiviji u mirotvorne svrhe u budućnosti', piše list, a prenosi državna novinska agencija KCNA.