MIROVNA PONUDA ILI PROPAGANDA

Sjeverna Koreja nudi dijalog, Južna odbija

06.01.2011 u 09:07

Bionic
Reading

Vlasti Sjeverne Koreje ponudile su 'bezuvjetan dijalog' Južnoj Koreji, a kako bi se smanjile tenzije među tim zemljama, Južna Koreja u četvrtak je odbacila njihovu ponudu ustvrdivši da je riječ o 'propagandi' koju ne treba shvaćati ozbiljno

U priopćenju koje je objavila državna novinska agencija KCNA, vlada u Pyongyang poručuje Seulu 'brzo otvaranje bezuvjetnog dijaloga kako bi se obradila otvorena pitanja'. U poruci koju potpisuju ključne političke i vojne snage Sjeverne Koreje traži se zaustavljanje međudržavnih kleveta i provokacija.

Seul, koji traži da se Sjeverna Koreja ispriča za granatiranje južnokorejskog otoka u studenome prošle godine, smatra da je ponuda Pjongjanga prazna gesta.

'Sjeverna Koreja je i ranije objavljivala slične pozive, oni se redovito upućuju u sklopu propagandne kampanje protiv Južne Koreje', priopćilo je južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja.

'To ne smatramo ozbiljnom ponudom za pregovore', dodalo je ministarstvo.

Napetosti na Korejskom poluotoku doživjele su vrhunac krajem prošle godine nakon što je u studenome sjevernokorejska vojska granatirala južnokorejski otok Yeonpyeong u spornim pograničnim vodama. U granatiranju su poginule četiri osobe.

U ožujku 2010. u potapanju južnokorejske korvete poginulo 46 mornara, za što je međunarodnom istragom utvrđena odgovornost Pjongjanga koji to demantira.