WASHINGTON UKINUO POMOĆ

Sjeverna Koreja ne odustaje od lansiranja rakete

29.03.2012 u 13:57

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja počela je puniti gorivom rezervoare rakete koju želi lansirati polovicom travnja usprkos apelima međunarodne zajednice za odustajanjem od tog plana koji je naveo SAD na prekid isporuke pomoći u hrani.

"Lansiranje se bliži. Vjerojatan datum je 12. ili 13. travnja", izjavio je izvor blizak sjevernokorejskoj vladi japanskom dnevniku Tokyo Shimbun od četvrtka. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o lansiranju satelita koji nema vojnu namjenu.

U Seulu južnokorejsko ministarstvo obrane nije željelo komentirati nastalu situaciju. Washington je u srijedu navečer najavio prekid isporuke pomoći. "Bili smo natjerani na prekid isporuke pomoći u hrani Sjevernoj Koreji" zbog odluke Sjevera da lansira raketu, izjavio je Peter Lavoy, pomoćnik američkog tajnika obrane zadužen za azijske poslove, pred zastupnicima u Kongresu.

Sjeverna Koreja najavila je da će raketu dugog dometa lansirati između 12. i 16. travnja, u čast obilježavanja stote obljetnice rođenja utemeljitelja te komunističke države Kim Il-sunga.

"To pokazuje njihovo pomanjkanje volje da ispunjavaju preuzete obveze", rekao je Lavoy, ne precizirajući da li je dostava pomoći u hranu počela i potom prekinuta ili još nije ni počela.

Sjeverna Koreja je u utorak priopćila da se "nikad" neće odreći prava na lansiranje jer je to "legitimno pravo suverene države i bitna etapa u gospodarskom razvoju". Pjongjang je također istaknuo da je pozvao američku NASA-u da pošalje svoje stručnjake na lansirni poligon "kako bi se svojim očima mogli uvjeriti u mirnodopsku narav lansiranja našeg satelita".

Sjedinjene Države i njihovi saveznici sumnjaju da je riječ o prikrivenom lansiranju rakete usprkos rezolucijama UN-a koje Sjevernoj Koreji zabranjuju nuklearne i balističke pokuse.