TVRDE AMERIKANCI

Sjeverna Koreja nastavila je izgradnju nuklearnih reaktora!

17.05.2012 u 20:51

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja nastavlja izgradnju nuklearnog reaktora koji bi mogao poslužiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Zaključeno je to u jednom američkom institutu nakon pregleda najnovijih satelitskih snimaka nuklearnog kompleksa Yongbyona smještenog sjeverno od glavnog grada Pyongyanga

New York Times prenosi da su sjevernokorejske vlasti u studenome prošle godine objavile ubrzani napredak na izgradnji lakovodnog reaktora koji bi mogao proizvoditi plutonij te ga koristiti kao nuklearni eksploziv. Prije samo godinu dana izgrađeno je postrojenje za proizvodnju urana koje se u Yongbyonu navodno koristi kao pogonsko gorivo u reaktorima namijenjenima za proizvodnju električne energije. Međunarodni stručnjaci tada nisu propustili iskazati sumnju da je riječ o još jednom pokušaju prikrivanja prave namjere, a to je proizvodnja obogaćenog urana, odnosno goriva za nuklearne bombe. Bio je to svojevrsni preokret jer se sjevernokorejski nuklearni program dotada isključivo oslanjao na produkciju plutonija.

Stručnjaci predviđaju da bi izgradnja nuklearnog postrojenja mogla biti okončana za dvije godine te da će Sjeverna Koreja nakon prošlomjesečnog propalog pokušaja lansiranja rakete dugog dometa izvršiti nuklearno testiranje obogaćenog urana kako bi pokušala 'izjednačiti' snage u pregovorima s Washingtonom.