MRAČNA BRITANSKA STUDIJA

Sjeverna Koreja i Iran zajednički slažu nuklearno oružje

22.07.2011 u 13:31

Bionic
Reading

Dva odmetnuta režima za koja se smatra da su dovoljno tehnološki spremni za proizvodnju nuklearnog oružja udružila su snage. Prema analizi Međunarodnog instituta za strateške studije u Velikoj Britaniji, postoji niz indicija da Iran i Sjeverna Koreja razmjenjuju nuklearnu tehnologiju

Najveća prijetnja globalnoj sigurnosti – nuklearno oružje u rukama režima koji se dijametralno suprotstavljaju političkim i civilizacijskim načelima Zapada – nije tek prijetnja, već i stvar svakodnevne obavještajne razmjene podataka. Analiza britanskog Instituta za strateške studije kaže da Pyongyang servira Iranu znanja o tome kako poboljšati proizvodnju obogaćenog urana te kako proizvesti visokoizdržljiv čelik za potrebe raketne industrije, dok Iran uzvraća tehnologijom proizvodnje nuklearnih bojevih glava.

Telegraph prenosi citat Marka Fitzpatricka koji je sudjelovao na izradi studije: 'Ono što smo prije držali jednosmjernim tokom informacija, od Sjeverne Koreje prema Iranu, sada ide u oba smjera.' Nemalo je stručnjaka iznenađeno komparativnom prednošću sjevernokorejske tehnologije u odnosu na Iran koji već 20 godina usavršava svoja znanja o obogaćivanju urana.

Zvuči zastrašujuće za zemlju koja ne može prehraniti svoje stanovništvo, Sjeverna Koreja najviše novca na stranom tržištu zarađuje upravo prodajom znanja o proizvodnji oružja. Među glavnim kupcima su države poput Irana Sirije Mianmara i Libije. 'Ne samo da su proizveli čitav katalog oružja za masovno uništenje, nego su ga i spremni prodati svakom tko je zainteresiran', veli Fitzpatrick.

Komunistički feudalizam Sjeverne Koreje drži se na životu jedino zveketom oružja, no situacija na vrhu daleko je od despotske idile. Kim Jong-Il je najavio svoga sina Kim Jong-Una kao nasljednika, no to se ne sviđa drugom paru bliskom dragom vođi – njegovoj sestri Kim Kyong-Hui i njezinom mužu Jang Song-Thaeku. Situacija bi nakon smrti Kim Jong-Ila mogla eskalirati u pravi rat za vlast, što u državi koja već ionako puca po svim gospodarskim šavovima i s nuklearnim bojevim glavama pod zemljom ne izgleda ohrabrujuće.

Jedna od opcija za budućnost Sjeverne Koreje je, prema mišljenju britanskih stratega, uvođenje kineskog protektorata koji bi uveo ekonomske reforme u pekinškom stilu te, u najboljem scenariju, pripremio zemlju za spajanje s Južnom Korejom.