TRI UBOJSTVA U TRI DANA

Sjeverna Irska strahuje od nove destabilizacije

10.03.2009 u 10:42

Bionic
Reading

Premijer Sjeverne Irske Peter Robinson je izjavio u utorak da ga je zgranula smrt policajca koji je u ponedjeljak navečer ubijen vatrenim oružjem, dva dana nakon što su republikanski disidenti ubili dvojicu britanskih vojnika.

"Zgranut sam pokušajem terorista da destabliziraju Sjevernu Irsku. Nećemo dopustiti odgovornima za ta ubojstva da vrate našu pokrajinu u prošlost", rekao je Robinson, šef Demokratske unionističke stranke (DUP).

U ponedjeljak navečer je vatrenim oružjem ubijen policajac koji je došao na poziv u republikansku četvrt Craigavon, nedaleko Belfasta. To je prvo ubojstvo jednog policajca nakon deset godina.

U tridesetak godina je tijekom "nemira" poginulo više od 3.500 ljudi, a stanje se smirilo nakon mirovnih sporazuma potpisanih na Veliki petak 1998.

Za napad od ponedjeljka nitko nije preuzeo odgovornost, ali on se zbio dva dana nakon napada na vojarnu britanske vojske u Massereeneu u kojem su poginula dva vojnika. Za taj atentat odgovornost je preuzela Prava IRA.

Ministar za Sjevernu Irsku Shaun Woodward je rekao da ta "grupica koji odbija prihvatiti promjenu neće uspjeti zaustaviti napredak".

Šef policije Sjeverne Irske Hugh Orde nije se želio izjasniti o mogućoj povezanosti ubojstva u ponedjeljak navečer i atentata u subotu navečer.