POČETAK DIJALOGA

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile sastanak krajem travnja

29.03.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Sastanak koji bi trebao pomoći u zatopljenju odnosa između dviju Koreja najavljen je 27. travnja, a simbolično se održava u pograničnom selu Panmunjom, u kojem su nakon Korejskog rata ove dvije zemlje potpisale primirje

Nakon višemjesečnih sporova i povišenih tenzija zbog sjevernokorejskih testiranja moćnog nuklearnog arsenala čelnici dviju Koreja uspjeli su dogovoriti sastanak koji bi trebao pomoći u rješavanju njihovih zategnutih odnosa.

Tako će se vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in sastati 27. travnja u pograničnom selu Panmunjom, što je prilično simbolično s obzirom na to da je upravo u toj demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok potpisano primirje u Korejskom ratu.

Zanimljivo, Kim će biti prvi sjevernokorejski čelnik koji će kročiti na tlo Južne Koreje još od kraja rata 1953. godine. Dva prethodna međukorejska sastanka održana su u Pjongjangu 2000. i 2007. godine.

Odnos između dviju Koreja počeo se odmrzavati posljednjih tjedana, nakon što je Kim poslao timove sportaša, stotine službenika, pa čak i svoju sestru Kim Yo-jong da prisustvuju Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, te najavio da će odustati od nuklearnog oružja ako bude imao adekvatnu sigurnosnu garanciju.

Dvojnici Trumpa i Kim Jong-una na otvaranju Olimpijskih igara Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovaj međukorejski samit trebao bi prethoditi povijesnom sastanku Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio da se planira susresti sa sjevernokorejskim liderom najkasnije do svibnja.