vlada u puli

Plenković: Postoje tri scenarija za Uljanik

13.09.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vlade koja se održava u Puli, niz je točaka posvećenih Istarskoj županiji. Na dnevnom redu je i Izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Puli i Istarskoj županiji te o stanju u hrvatskoj brodogradnji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj je riječi istaknuo kako je ovo još jedna sjednica Vlade izvan Zagreba, a do sada je održano pet takvih sjednica.

Projekti koji su prihvaćeni na tim sjednicama virjedni su 4,5 milijardi kuna.

'Istra je jedna od najrazvijenijih hrvatskih županija', kazao je Plenković i dodao kako je Istra dala značajan doprinos antifašističkoj borbi.

Izvijestio je kako je posjetio brodogradilište Uljanik i da su svjesni kako brodogrdanja u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. 'Karjem 80-tih Hrvatska je po proizvodnji bila treća na svjetu. Danas smo na devetoj poziciji dok smo po europskim razmjerima drugi', istaknuo je. U brodogradnji radi 7.5 tisuća ljudi.Istaknuo je kako je danas u procesu isplata plaća za radike Uljanika te kako je riječ o paketu vezanomn za plaće u srpnju.

'Očekujemo da se postojeći plan restrukturiranja doradi kako bismo mogli pronaći dugoročno održivo rješenje', istaknuo je Plenković. RH je brodogradilištima podijelila oko 31,7 milijardi kuna državnih potpora u zadnjih 25 godina.

  • +7
Sjednica Vlade u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

'Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo Uljaniku. Pokušajmo naći rješenja za budućnost, a manje gledati tko je kriv za ono što je bilo prije', istaknuo je.

Istaknuo je kako je održanje radnih mjesta i proizvodnje na prvom mjestu.

Dokument: "Prezentacija Vlade o stanju u brodogradnji"

Miletić: Država je najveći pojedinačni suvlasnik, budućnost Uljanika je u vašim rukama

'Vlada je sigurno najveći pojedinačni suvlasnik Uljanikai svi mehanizmi o budućnosti Uljanika su u vašim rukama', poručio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Zanimalo ga je i što se sada promijenilo kada se našlo riješenje za plaće srpanj i kolovoza te zašto se to nije moglo napraviti ranije kako bi se izbjegao štrajk.

  • +28
Premijer Plenković s ministrima obišli brodogradilište Uljanik Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Pita se hoće li dobiti odgovor što će biti s Uljanikom za šest mjeseci i koja je budućnost brodogradnje.

Nada se da će Vlada imati prema Uljaniku isti pristup kao i prema drugim brodogradilištima koja su sanirana državnim novcem za razliku od Uljanika.

Plenković je na to odgovorio kako su pritupili rješenju problema čim su saznali da oni postoje.

Istraski župan Valter Flego istaknuo je kako Istra je najrazvijenija hrvatska županija te kako je na prvom mjestu u strukturi BDP-a proizvodnja, a turizam na trećem mjestu.

I njega zanima što će biti za mjesec, dva ili tri s Uljanikom. 'Vrijeme nam nije saveznik i sve oči su uprte u Vladu. Trebamo dobiti odgovore o budućem modelu funkcioniranja Uljanika. No, naš je stav zadržati brodogradnju i radna mjesta', poručio je jasno. Očekuje da Vlada stvori okvir za održivu brodogradnju.

Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod prezentirao je izvješće o stanju u brodogradnji.

Brodogradnja u debelom minusu

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da ne možemo pobjeći od činjenice da je trošak izrade svih brodova izrađenih od samostalnosti u Hrvatskoj 115 milijarde kuna, a da smo od njih prihodovali 83 milijarde kuna.

'Svjesni činjenice da je ovakav model neodrživ i da su modeli restrukturiranja dali mali ili nikakv učinak, a svjesni činjenice da želimo brodogradnui u Puli i u Rijeci svjesni smo da moramo za hrvatsku brodogradnju, prvenstveno za Uljanik, ponuditi novi model restrukturiranja koji će biti dugoročno održiv i bitno drugačiji od drugih', poručio je Horvat.

Uljanik Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Napomenuo je da Uprava Uljanika nije na vrijeme preuzela obveze i generirala ogromne minuse na računu za koje se ne zna kako će biti sanirani.

Marić. Krediti stižu na naplatu

Ministar financija Goran Marić kazao je da se mora voditi interesom poreznih obveznika. Sanacijski kredit s početka godine dospijeva kroz nekoliko dana i oni bi mogli biti naplaćeni iz državnog jamstva, riječ je o više od 700 milijuna kuna.

Plenković: Postoje tri scenarija

'Postoje tri scenarija: jedan je najgori koji bi podrazumijevao da se ne nađe rješenje i da se na Uljanik primjeni insolvencijski postupak, drugi je da se aktualni plan restrukturiranja modificira i učini održivim i prihvati od strane Europske komisije. Treći je scenarij je da neki drugi strateški partneri pronađu novo rješenje. To smo danas jasno rekli i Upravi i radnicima', poručio je premijer Plenković.

  • +7
Polarni kruzer u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Osim izvješća o brodogradnji, na sjednici Vlade kojoj je prethodio posjet premijera Andreja Plenkovića i ministara brodogradilištu Uljanik te Pazinu je proširenje Istarskog ipsilona, darovanje dijela Vojnog letjelišta Pula Općini Ližnjan, revitalizacija rudarske baštine u Labinu, projekt Muzil i drugi.

Osim projekata u Istarskoj županiji, na dnevnom redu je i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2018. godine i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2018. godine, Nacrt prijedloga zakona o vinu (EU), Nacrt prijedloga zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti...

Na dnevnom redu je i davanje mišljenja Hrvatskom saboru o radu Upravnog vijeća HINE za 2017. godinu te godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017. godinu

Na sjednici Vlade naći će se i Izvješće o radu Povjerenstva za upravljanje sigurnošću u zračnom prometu u 2017. godini.