MINISTRI U MEĐIMURJU

Posavec na sjednici Vlade u Čakovcu: Uspjeli smo iako nas je Zagreb desetljećima ignorirao

25.07.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković zamolio je na početku sjednice Vlade u Čakovcu za minutu šutnje za poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu, te zamolio ministra Damira Krstičevića da iznese posljednje informacije o tom tragičnom događaju. Ministar obrane rekao je da su teže ozlijeđeni vojnici izvan životne opasnosti, a Vlada se pobrinula da dobiju najbolju moguću medicinsku skrb. U Hrvatskoj se očekuju za tjedan do 10 dana. Jednako tako, Vlada će se pobrinuti da obitelj poginulog vojnika dobije svu potrebnu podršku i pomoć, najavio je ministar

Premijer je izrazio sućut obitelji i izrazio nadu da će se ranjeni vojnici oporaviti od ozljeda dobivenih u terorističkom napadu.

>>> Nakon pogibije hrvatskog vojnika novih 12 žrtava u Kabulu

Potom je nastavio sa redovitim sadržajem sjednice Vlade, izražavajući zadovoljstvo da se ona nakon 14 godina održava u Međimurju. Čakovec je grad bogate prošlosti, ustvrdio je premijer, dodajući da je međimurska popevka upisana u popis nematerijalne baštine UNESCO-a u mandatu njegove Vlade.

'Međumurje je jedna od razvijenijih hrvatskih regija, nije slučajno da upravo vi u 2019. želite stvoriti što bolju poduzetničku klimu i dodatno iskoristiti blagodati hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Činjenica da se nalazimo u ovom prostoru Tehnološko-inovacijskog centra, bivše vojarne, dokaz je da su u dobru funkciju stavljene državne nekretnine', rekao je Plenković, najavljujući da će ova sjednica Vlade biti referentna za daljnji razvoj županije.

  • +37
Sjednica Vlade u Čakovcu Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je srdačnu dobrodošlicu i obratio se članovima Vlade, čestitajući prvo novoimenovanima i zaželjevši im puno uspjeha i sreće u budućem radu.

'Često puta su se naši ljudi u Međimurju odricali mnogo toga kako bi u skromnim uvjetima školovali djecu i stvarali život dostojan čovjeka. Osjećaj za pravdu i pravednost duboko je ukorijenjen u mentalitetu naših stanovnika. Nažalost, te pravde rijetko je kada bilo, jer ovaj kraj nije u 28 godina imao naročitu pozornost središnje vlasti, međutim, ostvareni su respektabilni rezultati', kazao je Posavec, dodajući da Međimurje ima najučinkovitiji javni sektor i najbolje prinose po nizu kriterija, što je prepoznao i Financial Times koji je već dvaput nagradio županiju. Plaće, međutim, zaostaju, jer dosadašnje porezne reforme 'nisu vodile računa o dominatnim industrijama ovog kraja'.

Nabrojio je sve uspjehe županije i povlastice omogućene svim učenicima, uključujući besplatne udžbenike i prijevoz svima.

Sjednicu Vlade možete pratiti ovdje.

  • +4
Matija Posavec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vlada u Čakovcu održava sjednicu na kojoj će donijeti odluke o tri milijarde kuna vrijednim projektima investiranja u Međimurje, od kojih se većina odnosi na infrastrukturu.

Prije sjednice premijer Andrej Plenković obišao je poduzetničke centre i tvrtke u Prelogu i Murskom Središću. U Čakovcu se sastao s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i županom Matijom Posavcem. Poslije sjednice Vlade posjetio je Pribislavec i Šenkovec.

Na dnevnom redu je više od 20 točaka. Obilaznica i novi most preko Mure u Murskom Središću vrijedni su 35 milijuna kuna, preloška obilaznica 38 milijuna, a vrijednost radova na preostalim dvjema fazama čakovečke sjeverne obilaznice 98 milijuna. Osim toga, Vlada će donijeti odluku o financiranju 11 milijuna kuna vrijednih radova na obnovi čakovečkog nadvožnjaka u Kalničkoj ulici. Ostale odluke uključuju financiranje kardiologije u Čakovcu, rekonstrukciju prometnica i željezničkih pruga te izgradnju lječilišno-turističkog kompleksa u Draškovcu. Vlada će također proglasiti projekt geotermalne energane nacionalnim strateškim projektom.