KLJUČNE TOČKE PRIJEPORA

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak; sve ostalo nepoznanica

20.11.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Neslaganja predsjednika države i premijera oko sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost ipak se bliže kraju, iako mnoge stvari još nisu dogovorene, piše u petak Večernji list. Iako još traju dogovori o dnevnom redu između Pantovčaka i Banskih dvora, neslužbeni izvori kažu da je postignut dogovor te da će se sjednica održati u ponedjeljak, a ne danas, 20. studenoga, navodi dnevnik.

Iako dnevni red još nije potpuno usuglašen, iz ranijeg pisma koje je predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić poslao predstojniku ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću lako se da zaključiti što su ključne točke prijepora koje još treba otkloniti.

Naime, predsjednik države, poznato je, nije bio za opciju da se pitanje kršenja Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji BiH stavlja u okvir položaja Hrvata u susjednim državama, kako je to pak predlagao premijer.

Milanović je po tom pitanju isticao argument kako treba imati na umu da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i da se zbog toga njihov status ne može staviti u istu ravan sa statusom pripadnika hrvatske nacionalne manjine u drugim susjednim državama.

I dok se neslužbeno jučer moglo čuti kako će se o temi Hrvata u BiH i drugim susjednim državama ipak postići u konačnici neko kompromisno rješenje, to se teško može očekivati i za prijedlog premijera da se na sjednici Vijeća govori i o Nacionalnoj strategiji i tijeku izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Predsjednik države već je ustvrdio da je riječ o vrlo važnom pitanju, ali koje nije tema koja bi se trebala raspraviti na Vijeću za nacionalnu sigurnost, donosi Večernji list.