priopćenje s pantovčaka

Sjednica Radne skupina predsjednice RH o poslovanju jedinica lokalne i regionalne samouprave

23.05.2019 u 18:53

Bionic
Reading

Sjednica Radne skupine predsjednice Republike Hrvatske za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Republike Hrvatske na temu 'Poslovanje jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave' održana je u četvrtak u Uredu predsjednice.

Radna skupina raspravljala je o modelima daljnje fiskalne decentralizacije, autonomiji u prikupljanju i raspolaganju prihodima te problemima u naplati prihoda lokalnih jedinica. Osim toga, raspravljalo se o fiskalnim pravilima u kontekstu zaduživanja jedinica lokalne samouprave te mogućnostima i ograničenjima zaduživanja na tržištu (izdavanjem obveznica), navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice RH.

Članovi Radne skupine, istaknuto je, postigli su visoku razinu konsenzusa o potrebi aktivnog upravljanja imovinom lokalnih jedinica te poboljšanja evidencija, ali i osiguravanja namjenskog korištenja imovine dodijeljene od središnje države.

Dogovoren je plan i dani su rokovi za izradu materijala za sljedeću sjednicu Radne skupine, koja će biti održana na temu 'Financijska i funkcionalna decentralizacija', stoji na kraju priopćenja.

  • +106
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL