GRADSKA SKUPŠTINA

Sjednica o Jakuševcu pretvorila se u obračun Bandića i SDP-a

28.08.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba na današnjoj izvanrednoj sjednici, kojoj je tema bila odlagalište otpada Jakuševec, usvojila je većinom glasova zaključak prema kojem je zadužila gradonačelnika Milana Bandića da Ministarstvu zaštite okoliša i prirode predloži izmjenu Zakona o zaštiti okoliša da bi se mogla u isti uvrstiti odredba prema kojoj bi građani koji žive u blizini smetlišta mogli dobivati ekološku naknadu za smanjenu kvalitetu života dok se ono ne zatvori

Od gradonačelnika je također zatraženo i da za sljedeću sjednicu Skupštine, koja je zakazana za kraj rujna, podnese prijedlog odluke o izmjenama i dopunama prostornog plana kojim bi se produljio rad odlagališta u skladu sa zakonskim propisima jer smetlište u ilegali radi pune dvije godine.

Zahtjevi Jakuševčana koji su, između ostalog, tražili držanje svinja do zatvaranja odlagališta te omogućavanje legalizacije građevina bez plaćanja vodnog i komunalnog doprinosa nisu prošli, odnosno, kako je to formulirano u zaključku, njihovi su zahtjevi primljeni na znanje. Bandić bi također do kraja 2012. godine Skupštini trebao dostaviti prijedlog plana gospodarenja otpadom u Zagrebu do 2015. godine.

U dvosatnoj raspravi, koja je na momente više podsjećala na predizborne skupove stranaka i obračun nekadašnjih stranačkih kolega, a manje na suvislu raspravu koja je trebala iznjedriti kvalitetna rješenja, pljuštale su optužbe sa svih strana, a sve to je s galerije promatralo dvadesetak građana Jakuševca koji su se pokupili kada ih je SDP-ov zastupnik Dan Špicer prozvao da su sudjelovali u dobro režiranom igrokazu.

'Meni tu dosta toga smrdi. Osim smeća, cijela ova situacija mi smrdi na dobro režiran igrokaz. Nakon što ispunimo zahtjeve Jakuševčana mogli bi zatražiti besplatni javni prijevoz, besplatno parkiranje po cijelom gradu, karte za svečanu ložu na Dinamovu stadionu, karte za koncert Red Hot Chilli Peppersa... Nažalost, Jakuševčani neće moći maltretirati preostalih 800 tisuća građana Zagreba. Taj film ne budete gledali', kazao je Špicer citirajući u posljednjoj rečenici Bandića

Nakon izrečenog Jakuševčani su napustili Skupštinu, a novinarima su poručili da će vidjeti s ljudima na terenu jesu li zadovoljni skupštinskim zaključkom, nakon čega će odlučiti hoće li opet blokirati ulaz u smetlište.


Gradonačelnik je pak podsjetio da nitko nije želio prihvatiti spalionicu u prostornom planu te da je zato i danas nema.
'Mi smo pred zidom. Nitko ne želi smeće u svom dvorištu. U Dumovečkom Lugu se protiv toga izjasnilo svih 46 mjesnih odbora. Ja sam predlagao tu lokaciju 2001. godine, ali ju je moj zamjenik amandmanom izbacio', kazao je Bandić, ne želeći imenovati tko je to napravio iako zapisnici pamte da je to učinio Darinko Kosor.

'Taj čovjek je sada s nama i govori da se problem ne rješava', nastavio je Bandić, da bi potom 'oprao' i ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, bivšeg gradonačelnika Jastrebarskog. 'Ponosan sam i sretan zbog tužbe ministra i rado ću se odazvati sudu. Ali to neće riješiti problem otpada u Zagrebu. Neka ministar odgovori kako je kod njega u Jastrebarskom i koliko je i kako proširio deponij otpada. Umjesto da je nakon dolaska na funkciju došao i pitao što može pomoći, on pokreće prijave nakon što se tri dana nije oglašavao. To neće riješiti problem', naglasio je Bandić

Na izrečeno se oglasio SDP-ovac Jurica Meić, prozvavši gradonačelnika 'da nije bio na strani svih građana jer nije poslao policiju kada je blokirano 80 kamiona komunalnog poduzeća, a jest za kamione koji su trebali ući na gradilište Tomislava Horvatinčića'.

Iako je rekao da s Meićem neće polemizirati, Bandić nije izdržao pa je izašao kratko za govornicu i poručio: 'Neka Meić samo što više priča. Vi ste opsjednuti mnome. Ja molim očenaše da me sačuvaju od Meića.'

Dragan Kovačević (HNS) smatra da su deklarativno svi zainteresirani za rješavanje problema, ali da ga ustvari nitko ne želi riješiti.

'Došli smo do kraja. Smetlište do 2018. treba biti zatvoreno i problem će se morati riješiti. Do sada su svi okretali glavu, ali sada, kada se događa da se smeće nalazi pred vašim vratima, to se mora riješiti', zaključio je Kovačević.