jačanje mira

Sjedinjene Države 'oštro' kritiziraju Izrael u vezi naseljevanja Zapadne obale

26.10.2021 u 23:48

Bionic
Reading

Sjedinjene Države Joea Bidena prvi put su oštrim tonom kritizirale Izrael zbog najavljenje izgradnje više od 1000 novih stanova na okupiranoj Zapadnoj obali

"Duboko smo zabrinuti planom izraelske vlade", izjavio je novinarima glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

"Oštro se protivimo širenju naselja, koje je u potpunosti suprotno naporima smanjenja napetosti i jamčenju mira, te šteti izgledima rješenja na principu dviju država", izraelske i palestinske, dodao je.

Izrael će u sedam židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali graditi 1355 novih stanova, objavilo je u nedjelju ministarstvo graditeljstva, a palestinske vlasti su odluku odmah osudile. Vlasti bi trebale predložiti i gradnju dodatnh 3000 stanova, piše Reuters.

Za te nove stanove i one čiju su gradnju vlasti najavile u kolovozu na Zapadnoj obali zeleno svjetlo mora dati i ministarstvo obrane.

"Jačanje židovske prisutnosti (na Zapadnoj obali) ključno je za cionističku viziju", rekao je Elkin, član ekstremno desno orijentirane stranke Nova nada.

"Također držimo da je neprihvatljiv svaki pokušaj retroaktivne legalizacije ilegalnih naselja", reagirao je Ned Price u Washingtonu i jamčio da su te stavove američki visoki dužnosnici izravno prenijeli izraelskim kolegama.

To je jedan od najoštrijih stavova Sjedinjenih Država u pogledu izraelskog naseljavanja na palestinskim teritorijima od kada je početkom godine predsjednik Joe Biden ušao u Bijelu kuću.

Njegov prethodnik Donald Trump nizom poteza išao je na ruku Izraleu i tadašnjem premijeru, svome "prijatelju" Benjaminu Netanyahuu.

Trumpov državni tajnik Mike Pompeo je čak 2019. izmijenio američku doktrinu ustvrdivši da Washington više ne smatra kolonije protivne međunarodnom pravu. Takvo stajalište Izrael je slavio kao pobjedu, a Palestinci kritizirali.

Izraelska kolonizacija doživjela je velik uzlet tijekom Trumpova mandata.

Bidenova vlada, službeno protivna kolonizaciji, bila je oprezna zadnjih mjeseci te je kratko upozoravala Izrael i Palestince da se suzdrže od "jednostranih" poteza koji bi mogli zapaliti napetosti.

Sadašnja administracija, kako se čini, današnjim upozorenjem bliže je stajalištu bivšeg predsjednika Baracka Obame koji je na kraju svog mandata 2016. prihvatio povijesnu rezoluciju UN-a kojim se osuđuju izraelske kolonije.

Te kolonije podignute na palestinskim područjima koja je Izrael okupirao 1967. Ujedinjeni narodi smatraju ilegalnima, a velik dio međunarodne zajednice smatra ih velikom zaprekom miru.