RIJETKI MINERALI

Sj. Koreja leži na šest bilijuna dolara!

10.08.2012 u 07:08

Bionic
Reading

Svatko tko u posljednje vrijeme prati vijesti iz Sjeverne Koreje mogao je primijetiti kako je zemlja doživjela neku vrstu građevinskog buma. Izgleda kao da Kim Jong-un stalno otvara neki novi impresivni zabavni park, a nedavne fotografije iz Pjongjanga pokazuju velike projekte i svjetlucave nebodere. Naravno, tu su i glasine o lansiranju raketa i još jednoj atomskoj bombi, no odakle dolazi novac za sve te pothvate? Detalje otkriva Business Insider

U članku za Asia Times, Leonid A. Petrov, predavač na Sveučilištu u Sydneyu koji se bavi Korejom, ističe kako su mnogi stručnjaci očekivali da će se sjevernokorejska država raspasti nakon pada SSSR-a. Petrov piše da je zemlja svoj spas pronašla u nevjerojatnom bogatstvu prirodnih resursa.

Pretpostavlja se kako sjevernokorejska planinska regija sadrži 200 različitih minerala, uključujući i velik broj rijetkih metala. Procjenjuje se da je njihova vrijednost veća od šest bilijuna dolara!

Prema riječima Petrova, dva su moguća buduća scenarija.

Prvi je da bi Sjeverna Koreja mogla početi nalikovati na naftom bogate zaljevske države, koristeći ogromne profite od prirodnih resursa umjesto neučinkovite i korumpirane države.

A drugi scenarij je da će se Kim možda morati okrenuti drugim zemljama s jačom tehnologijom, kao što je Kina, svjetski vodeći stručnjak za rijetke metale, pa čak i Južna Koreja.

Prema pisanju Wallstreet Journala, jedan južnokorejski proizvođač koji je u državnom vlasništvu nedavno je priznao da je razgovarao sa Sjevernom Korejom prošle godine o mogućem partnerstvu oko rijetkih metala.