UDAR PRAVE IRE

Sj. Irska traga za napadačima na britansku vojarnu

09.03.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Sjevernoirska policija traga za naoružanim napadačima iz Prave IRA-e nakon što je taj IRA-in disidentski ogranak u nedjelju preuzeo odgovornost za napad na britansku vojarnu u kojem su ubijena dva britanska vojnika.

Dublinski dnevni list Sunday Tribune primio je poziv kojim je odgovornost za napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, nakon što su napadači u subotu zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, 20-ak kilometara sjeverno od Belfasta.

Riječ je o jednom od najgorih napada u Sjevernoj Irskoj od mirovnog sporazuma potpisanog na Veliki petak 1998. kojim je prekinuto dugogodišnje političko nasilje između katolika i protestanata u kojem je poginulo više od 3.500 ljudi.

Najteži napad dogodio se tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. kada je u eksploziji automobila bombe u Omaghu, zapadno od Belfasta, poginulo 29 ljudi. Odgovornost je preuzela Prava IRA.

Prava IRA je paravojna organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. Osnovana je 1997. nakon raskola u privremenoj IRA-i. U Republici Irskoj predstavlja ilegalnu organizaciju a u Velikoj Britaniji i SAD-u nalazi se na popisu terorističkih organizacija.