SLUČAJ SELOTEJP

Sivić na optuženičkoj klupi zbog ubojstava u Osijeku 1991.

29.10.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Na osječkome Županijskom sudu danas je počelo suđenje 56-godišnjemu Mirku Siviću, optuženom za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. godine

Sivić je jedan od okrivljenika u tzv. slučaju selotejp u kojem su za ratni zločin protiv civila pravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, ali je zbog zdravstvenih tegoba, zbog kojih nije bio sposoban za raspravu u lipnju 2008. godine, postupak protiv njega razdvojen od ostalih okrivljenika.

Pošto mu je pročitana optužnica, Sivić je izjavio kako se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje ga tereti osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO).

Optužnica je Glavaša teretila da je zapovjedio Krnjaku i Getoš-Magdić da iz redova provjerenih i pouzdanih osoba osnuju postrojbu za posebne izviđačko-diverzantske namjene pod njegovim nadzorom te im je - pošto su osnovali tu postrojbu - nekoliko puta zapovjedio da se protuzakonito lišavaju slobode civili srpske i druge narodnosti, zlostavljaju i usmrćuju, a Krnjak i Getoš Magdić su te njegove zapovjedi prosljeđivali podređenim pripadnicima te postrojbe.


Sivić je optužen da je sa Stjepanom Bekavcem (pokojnim pripadnikom te postrojbe) u studenome 1991., pošto im je zapovjeđeno da usmrte nepoznatog muškarca zatočenog u kući u Dubrovačkoj ulici u Osijeku, tog muškarca preuzeli, vezali ga samoljepivom trakom, odvezli na desnu obalu Drave u blizini osječke Tvrđe, ispalili u njega više hitaca i gurnuli ga u Dravu.

Sivića se tereti da je u prosincu 1991. zajedno s Bekavcem zlostavljao civila Aliju Šabanovića, zatočenog u podrumu kuće br. 30 u Dubrovačkoj ulici, to jest da su ga tijekom ispitivanja šakama udarali u trbuh, prsa i glavu, a zatim su ga nepoznati pripadnici spomenute postrojbe odvezli na obalu Drave, pucali u njega i ubili ga te bacili u Dravu.

Na današnjoj glavnoj raspravi sudsko vijeće utvrdilo je na temelju nalaza sudsko-medicinskih vještaka da je Sivić, iako ima psihičkih tegoba i teže je pokretan te jer zbog posljedica reumatoidnog artritisa hoda uz pomoć štaka, sposoban za aktivno sudjelovanje na suđenju uz češće stanke.

Pošto mu je pročitana optužnica, Sivić je izjavio kako se ne smatra krivim za kazneno djelo za koje ga tereti osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO).

Svjedok Mato Zamolinski rekao je kako je Sivić u njegovoj desetini za logistiku u Osijeku bio mesar do kraja rujna ili početka listopada 1991., kada je otišao iz postrojbe u koju se poslije vratio, ali se ne sjeća točno kada, te misli da je iz postrojbe izbivao oko dva mjeseca. Dodao je kako je od nekih pripadnika postrojbe čuo priče o osnivanju izvidničke satnije koja bi trebala djelovati u neprijateljskoj pozadini i da bi Sivić, s obzirom na to da je iz Baranje i poznaje taj teren, trebao biti njezin član.

Budući da ga je okrivljeni Sivić podsjetio na dolazak generala Ivana Basarca u Cernu, gdje je tada postrojba bila razmještena, svjedok je rekao kako je moguće da je Sivić, ako se sjeća tog događaja, tada bio u Cerni, ali se ne može sjetiti da ga je ondje vidio.

Sivićev branitelj Selim Šabanović predložio je da se kao svjedoci neposredno ispitaju i ostali, već osuđeni okrivljenici iz tog slučaja kako bi se utvrdilo je li Sivić bio pripadnik postrojbe koja je zlostavljala i usmrćivala civile. Sudsko vijeće prihvatilo je da se od predloženih svjedoka ispita samo Gordanu Getoš-Magdić.