koronavirus

Situacija u splitskim školama pod kontrolom: U samoizolaciji dva razreda, nalazi iz ostalih škola negativni

11.09.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Premda je Splitsko-dalmatinska županija trenutno u najnepovoljnijoj epidemiološkoj situaciji, prvi tjedan nove školske godine prošao je relativno dobro. U samoizolaciji se trenutno nalaze tek dva razreda dviju osnovnih škola

Iz same Županije za tportal su kazali da su 'rezultati svih testiranih iz škola kojima je osnivač Splitsko dalmatinska županija negativni', pa se nastava u svim srednjim školama - kao i većini osnovnih škola izvan Splita - odvija normalno. Tijekom dana pristigli su rezultati uzoraka za učenike MIOC-a i Druge gimnazije, te Osnovne škole Don Lovre Katića u Solinu, i svi su negativni.

Dva pozitivna nalaza vezana su uz osnovne škole Mejaši i Lučac u Splitu. Kako su ravnatelji dobili obavezu svakog dana do 14 sati izvijestiti gradsku upravu o stanju u svojim ustanovama, u petak u 14 sati zaključeno je da je prvi tjedan prošao vrlo solidno.

'U školi Mejaši razrednica jednog petog razreda pokazala se pozitivnom. S učenicima je boravila tek dva sata prvog dana škole, nije imala kontakte s kolegama, pa je samo taj razred poslan u izolaciju i do 22. rujna nastavu će imati po tzv. 'B' modelu. Poštovale su se epidemiološke mjere dezinfekcije, distance i nošenja maski', referirao je za tportal splitski gradski pročelnik za prosvjetu Mate Omazić.

  • +27
Prvi dan nastave u osnovnim školama u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Upitali smo ga što bi se dogodilo da se nije radilo o razrednici, nego recimo nastavnici predmetne nastave koja teoretski može predavati u velikom broju odjeljenja. Bi li zbog nje gotovo cijela škola trebala ići u samoizolaciju?

'Svaki slučaj obrađuje se posebno i pojedinačno i epidemiolozi ga procjenjuju po tome jesu li se poštovale zaštitne mjere, jesu li se nosile maske, je li bilo fizičkih kontakata ili sastanaka duljih od 15 minuta. Teoretski u izolaciju može otići puno razreda, a teoretski ne mora nitko; stvar je procjene stručnjaka', objašnjava Omazić.

On je apelirao na roditelje da svojoj djeci doista mjere temperaturu prije odlaska u školu i da ih ne šalju ako imaju bilo kakve sumnje u zarazu, ili ako su i sami sebi sumnjivi pa, recimo, čekaju rezultate testiranja. Neće škola propasti zbog jednog ili dva dana propuštenog iz predostrožnosti.

U drugoj splitskoj školi, Lučac, u samoizolaciji se nalazi jedan sedmi razred - nakon što je otac jedne učenice jučer dobio pozitivan nalaz, danas je on stigao i za samu učenicu.

'Svaka škola ima svoj protokol, točno određene linije kretanja i dovoljno zaštitnih sredstava, pa molimo i učenike i nastavnike da se toga pridržavaju', dodao je splitski pročelnik.

U gradskim vrtićima zasad nema dojava o posebnom probijanju virusa - tek pokoji pojedinačni slučaj odgajateljica ili spremačica koje zbog sumnje prijavljuju ostanak kod kuće, ali nedovoljno ozbiljan da bi epidemiolozi propisali samoizolaciju za cijelu vrtićku grupu.