KOSOR S CVETKOVIĆEM

'Situacija u Hrvatskoj i Srbiji se konstantno poboljšava'

01.04.2011 u 19:55

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i njezin srbijanski kolega Mirko Cvetković u petak su, nakon sastanka u srbijanskoj vladi, izrazili uzajamnu potporu dviju zemalja na putu europskih integracija te se zauzeli za unapređenje gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije

Dvoje predsjednika vlada naglasili su, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka, da se gospodarska suradnja dviju zemalja konstantno poboljšava te da i dalje postoji prostor za njezino unapređenje, a Kosor je precizirala kako se to posebice odnosi na građevinarstvo, prehrambenu i automobilsku industriju.

Na sastanku Kosor i Cvetkovića razgovarano je o zajedničkom nastupu dviju zemalja na trećim tržištima, o gospodarskoj suradnji te pitanjima granica i izbjeglih.

Predsjednici vlada Hrvatske i Srbije naveli su kako se uskoro očekuje održavanje regionalne konferencije ministara pravosuđa i pravnih stručnjaka iz južnoeuropskih zemalja, a među točkama dnevnog reda bit će pitanje optužnica za ratne zločine.

'Premijeru Cvetkoviću predložila sam organiziranje regionalne konferencije na koju bi bili pozvani ministri pravosuđa, tužitelji i pravnici', kazala je Kosor te dodala kako bi to bilo u cilju iznalaženja rješenja za sporna pitanja.

Dodala je kako ne želi da se više ikada ponovi situacija poput nedavnog uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde te istaknula kako postoji dobra volja da se takvi sporovi u budućnosti izbjegnu. Kao najvažnije pitanje istaknula je problem nestalih osoba.

Kosor se ranije u petak u Smederevu sastala sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom, a nakon Cvetkovića sastat će se s predstavnicima Hrvata u Srbiji.