POBUNA UJUGURA U KINI

Situacija pod kontrolom, vojska i dalje u pripravnosti

09.07.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Ulice Urumqija u četvrtak su bile zakrčene velikim brojem oklopnih vozila i vojnih kamiona, no situacija u glavnome gradu pokrajine Xinjiang nakon četverodnevnih nemira, postupno se vraća u normalno stanje, prenose u četvrtak agencije.

Puno manji broj vojnika i policajaca još patrolira četvrtima grada u kojima žive pripadnici naroda Han, koji su u utorak zauzeli ulice Urumqija, naoružani palicama i mačetama, no policija je uspjela spriječiti njihov osvetnički pohod.

Međuetničko nasilje bjesnilo je četiri dana između pripadnika naroda Han i Ujgura, u kojima je poginulo 156 osoba, a 1.080 ih je ranjeno. Zbog nereda je kineski predsjednik Hun Jintao prekinuo službeni posjet Italiji gdje je trebao sudjelovati u radu summita G8.

Vojnici su još na gradskim ulicama grada iz opreza, objasnio je prof. Bo Zhiyue, politički stručnjak s National University of Singapore's East Asian Institute. "Ako se u ovakvim situacijama ne upotrijebi sila, imate efekt snježne grude. Otkotrljat će se, izmaknuti kontroli i povećati se", kazao je.

Vlasti su u srijedu navečer najavile da je situacija o tom dvomilijunskom gradu pod kontrolom.