KOSOR NAPOKON PRIZNALA

'Situacija je vrlo ozbiljna!'

08.06.2010 u 12:33

Bionic
Reading

Vlada i sindikati dali su si rok od sedam dana da pokušaju uskladiti svoje stavove oko izmjena Zakona o radu (ZOR). Premijerka Jadranka Kosor obećala je sindikalnim vođama da se za to vrijeme o ZOR-u neće raspravljati u Saboru. S druge strane, sindikalisti su najavili da će sutra u devet sati, bez obzira na današnji dogovor, krenuti s prikupljanjem potpisa za referendum protiv izmjene ZOR-a

'Poslat ću pismo predsjedniku Sabora u kojem ću ga zatražiti da izmjene ZOR-a ne uvrsti u dnevni red do daljnjih dogovora. U sedam dana pokušat ćemo poboljšati izmjene ZOR-a na tragu sindikalnih prijedloga. Nadam se da ćemo konačni dogovor postići', istaknula je premijerka.

Ozren Matijašević, glavni koordinator sindikalnih akcija, rekao je da je današnji sastanak potvrdio ispravnost njihove odluke da dođu u Banske dvore.

'Sedam dana je dovoljan rok u pregovorima popravimo Vladin prijedlog ZOR-a. Učinit ćemo sve da dođe do dogovora, ali od referenduma ne odustajemo', rekao je Matijašević.

Na novinarsko pitanje boji li se zbog današnjeg kompromisnog rješenja da se građani neće odazvati na sindikalni poziv da podrže referendum, Matijašević je odgovorio da će prikupljanje potpisa 'dodatno ojačati poziciju sindikata'.

Mogućeg referenduma Vlada se, naglasila je Kosor, ne boji, iako je i sama priznala da bi on mogao okupiti sve one nezadovoljne trenutnim stanjem u zemlji

'Situacija je vrlo ozbiljna i zbog toga se moramo ozbiljno ponašati. Jedino je Vlada odgovorna za isplatu plaća, mirovina i socijalnih davanja. Svatko mora snositi svoj dio odgovornosti, pa tako i sindikati', rekla je Kosor.

Kad je riječ o ZOR-u, istaknula je premijerka, Vlada je spreman popustiti samo u onom okviru u kojem se neće urušiti čitav sustav

Za glavnog pregovarač s Vladine strane Kosor je odredila ministra gospodarstva Đuru Popijača, u čijem će se ministarstvu sutra održati prvi pregovarački sastanak.