SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

'Situacija je izvanredna, o kažnjavanju građana treba odlučiti dvotrećinskom većinom'

30.11.2020 u 09:04

Bionic
Reading

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala po hitnom postupku predložiti izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako bi se uvela mogućnost novčanih kazni za građane koji ne nose zaštitne maske kad je to propisano. Oporba, ali i neki ustavni stručnjaci, smatraju da je potrebno proglasiti izvanredno stanje te da Sabor izmjene mora donijeti dvotrećinskom većinom

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kaže u Novom danu kako SDP vjerojatno neće podržati, ali kako će pričekati da vide koji će biti konačni prijedlog.

"Još nismo dobili detaljni plan rasprave. Očekujemo da će se o tome raspravljati u srijedu ili četvrtak", rekao je.

Napominje kako bi se, prema mišljenju SDP-a, ta odluka trebala donijeti dvotrećinskom većinom jer se mijenjaju osobne uzance ponašanja građana.

"Zašto je Vlada sada predložila da krenemo s kažnjavanjem građana, zašto to nije predložila pred dva-tri mjeseca? Sada se pokušava prebaciti odgovornost na Sabor", kazao je Hajdaš Dončić.

Strože mjere, tvrdi Dončić, ne znače kažnjavanje, ali kaže kako u konačnici nije problem kažnjavanja već način donošenja. "Mi problematiziramo postupak donošenja, to je nešto što bi se trebalo donositi dvotrećinskom većinom u Saboru", rekao je.

  • +8
Prosvjed protiv mjera za borbu protiv koronavirusa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Zakon, smatra SDP-ovac, treba izmijeniti dvotrećinskom većinom jer "bitno ugrožava ljudska prava i ovo je ipak izvanredna situacija".