BARANJA GORI

Šišljagić sumnja da su požari podmetnuti

23.03.2012 u 15:25

Bionic
Reading

Baranja je ponovno u plamenu, vatrogasci su na nogama. Požar koji je jutros izbio u Podravlju, na području između Osijeka i Bilja, zbog gustog je dima zaprijetio i prometu na Biljskoj cesti. Riječ je, inače, o vrlo prometnoj cesti koja povezuje Osijek s Baranjom. Vatra se proširila i na šumu uz Biljsku cestu kod Stare Drave

U pomoć vatrogascima stigao je oko pola dva i jedan helikopter iz Divulja. Alarmirali su ga jutros u osam, no trebalo mu je pet sati da stigne do požarišta. Problem pri gašenju veći je i time što je gotovo cijelo ovo područje minirano. Na mjesto događaja izašao je i župan Vladimir Šišljagić koji je, između ostalog, pozvao policiju da istraži uzroke ovoga, ali i mnoštva drugih požara u posljednje vrijeme. Izrazio je čak i sumnju da su neki od njih možda i podmetnuti.

'Moguće je da ćemo zatvoriti Biljsku cestu za promet, ali to će procijeniti ljudi na terenu. Gori na sve strane, trenutačno imamo pet požara', kazali su kratko u PP Beli Manastir. U pomoć su pozvani i helikopteri.

Gorjelo je noćas ponovno i u Kopačkom ritu u kojem se još uvijek zbraja šteta od stravičnog požara koji je u nedjelju i ponedjeljak poharao 300 hektara suhih ribnjaka. Izbio je u malom Sakadašu, u blizini prijamnog centra koji je u požaru stradao prije dva tjedna.

Deseci požara izbijaju svakodnevno u PU osječko-baranjskoj u zadnja dva tjedna. Vatrogasci su na rubu snaga. Uzrok je gotovo uvijek nepažljivo paljenje raslinja. Samo na širem osječkom području izbilo je 48 požara od početka godine do jučer, a lani ih je do kraja ožujka buknulo 23.