'OBJASNITE EU POLITIKU'

Šišljagić se žalio Barrosu na podjelu Hrvatske

26.09.2012 u 15:39

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosu, povjereniku za regionalnu politiku Johannesu Hahnu i šefu Delegacije EK u Hrvatskoj Paulu Vandorenu zbog odluke Vlade da se Hrvatska podijeli na dvije regije

'Novonastalom podjelom na dvije statističke regije BDP Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema preko noći je porastao sa 34 na 64 posto prosjeka Europske unije! Time su uvelike ograničene razvojne mogućnosti ovoga dijela Hrvatske iz sredstava europskih fondova jer je apsorpcijski potencijal za povlačenje tih sredstava bitno manji u odnosu na razvijenije županije sjeverozapadne Hrvatske i bogati grad Zagreb s proračunom od cca 900 milijuna eura i neusporedivo jačim kadrovskim i financijskim kapacitetima. Potpuno je jasno da u takvim okolnostima pet nerazvijenih županija ne može ni približno ravnopravno konkurirati u natjecanju za sredstva EU iz kohezijskog i strukturnih fondova', stoji u županovu pismu.

Razlog više za obraćanje njima, dodaje, jest tvrdnja odgovornih Vladinih dužnosnika kako je ta podjela posljedica zahtjeva (pritisaka) iz EU prema Hrvatskoj.

'U namjeri da provjerimo utemeljenost predočenih shvaćanja i gledišta, molim vas za objašnjenje regionalne politike Europske unije', zaključuje se u pismu poslanom, kako je navedeno, 'radi objašnjenja našeg motrišta, ali i propitivanja našeg poimanja europske regionalne politike'.