ANALITIČARI O SKANDALOZNOJ IZJAVI HDSSB-A

'Šišljagić je na rubu izazivanja ustavnog poretka'

03.08.2010 u 11:59

Bionic
Reading

Nakon što je Vladimir Šišljagić, predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, u jučerašnjem obraćanju javnosti ustvrdio kako HDSSB 'ne priznaje odluku Vrhovnog suda', tportal je kontaktirao dvojicu uglednih političkih analitičara koji su nam prokomentirali tu nesvakidašnju izjavu

Višeslav Raos, politički analitičar, smatra da se Šišljagićeva izjava o nepriznavanju odluka Vrhovnog suda može svrstati u one koje su na samoj granici uobičajene političke borbe.

'U mnogim zemljama pri ustavnom sudu imate posebno tijelo koje prati rad političkih stranaka ili grupacija, odnosno prati radi li se o ljudima čija je namjera srušiti ustavni poredak. Ponekad od takvih tijela dolaze ocjene da je pojedina stranka ili politička opcija na rubu izazivanja političkog poretka, a ova Šišljagićeva izjava ide upravo u tom smjeru, a pogotovo što se u pitanje dovodi Vrhovni sud', smatra Raos.

Na pitanje smatra li bi li se itko trebao i službeno oglasiti u ovakvom slučaju, te upozoriti na činjenicu da ovakve izjave čelnika parlamentarnih stranaka dovode u pitanje ustavni poredak i politički sustav, Raos odgovara potvrdno.

'Smatram da bi se o takvoj izjavi odnosno osobi koja ju je izrekla trebao oglasiti Ustavni sud. To ne bi značilo da se zazivaju bilo kakve sankcije, ali bi trebalo pokazati stav države prema takvim inicijativama jer mi ne možemo znati kakvih će sve izjava ili ideja biti u budućnosti, odnosno kad uđemo u EU. Mnogi ekstremni stavovi će naći svoje partnere u nekim drugim zemljama Unije. Kaže se da je i to izraz slobode demokracije, ali je jasno da se na taj način širi i tržište opasnih političkih ideja', smatra Raos.

Politolog Ivan Grdešić slaže se s Raosom da je Šišljagićeva izjava prema kojoj HDSSB ne priznaje odluku Vrhovnog suda problematična.

'Ja sam pristalica teze da se o odlukama suda može raspravljati, prema je kod nas donekle uvriježeno drugačije mišljenje. No, kao što je rekao Al Gore kad je izgubio predsjedničke izbore odlukom Vrhovnog suda, s odlukom suda se može ne slagati, ali ju se mora poštovati. I to je stav vrijedan poštovanja - o sadržaju se možemo sporiti, ali s demokratskom procedurom ne možemo', rekao nam je Grdešić, pa dodao: 'Šišljagićeva izjava spada izvan okvira redovne političke borbe, to je ispad koji najviše govori o toj osobi i njegovom odnosu prema institucijama demokracije'.

No, Grdešić ne smatra da bi Šišljagićeva izjava trebala izazvati neku službenu reakciju bilo kojeg državnog tijela ili institucije.

'Mislim da je najbolje da se u ovakvim situacijama oglasi sama javnost, da poruči Šišljagiću da se ne može tako ponašati. Churchill je jednom rekao da demokracija nije najbolji sustav, ali je najbolji kojeg imamo, pa istu stvar treba poručiti i HDSSB-u', zaključuje Grdešić.