O PODMIĆIVANJU SUDACA

Šišljagić: Drmić mi je rekao da ga neki kreten reketari

19.07.2012 u 17:35

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) rekao je danas na suđenju osječkome poduzetniku Dragi Tadiću da mu je stranački kolega Ivan Drmić 24. srpnja 2010. telefonskom javio da ga netko ‘reketari’ za presudu Branimiru Glavašu i da taj slučaj ide prijaviti na policiju, a on je zbog toga bio ljut jer nije znao što se događa njegovim najbližim prijateljima koji su bili uznemireni i napeti.

‘Neki kreten reketari, pokušava reketariti za presudu Branimiru Glavašu’, prepričao je Drmićeve riječi USKOK-ov svjedok Šišljagić na zagrebačkom Županijskom sudu.
Posvjedočio je da mu je pred osječkom policijom Drmić potom rekao da on i Sanja Marketić, koja je na povratku s mora, idu prijaviti reket. Marketić mu je po dolasku u Osijek također rekla da je najavila dolazak na policiju, gdje ide prijaviti reket.

Šišljagić tvrdi da u tom trenutku nije mogao znati što to znači ali je pretpostavljao da je nešto ozbiljno kad Drmić odlazi prijaviti slučaj.

Ispričao je da ništa nisu znali ni njegovi prijatelji za koje je mislio da bi možda nešto mogli znati, a Drmić mu se više nije javljao.

Ni drugoga dana ništa nije saznao, no na tome više nije inzistirao jer su mu Drmić i odvjetnik Radan Kovač rekli da ništa ne pita, uz objašnjenje da se provodi tajna istraga.

Svjedok je ustvrdio da ništa ne zna o eventualnom angažmanu njemu poznatih ljudi u postupku žalbe na nepravomoćnu presudu Branimiru Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991., zbog čega se sudi Tadiću. No, poznato mu je da su 2009. podnijete žalbe na presudu i da se čekala odluka Ustavnog suda.

Šišljagić tvrdi da je s Marketić kratko razgovarao, a kad se zahvaljujući tajnom praćenju ispostavilo da je taj razgovor potrajao gotovo sat, Šišljagić je ustrajao u tvrdnji da je to za njega kratki razgovor i da se doista ne sjeća sadržaja razgovara.

No, prisjetio se da je bio ljut jer se nešto događalo, a on ništa nije znao.

Šišljagić kazao je da Tadić, s kojim se poznaje više od 15 godina, nikad nije bio ni u kakvim političkim odnosima s HDSSB-om. Prisjetio se da je Tadić bio član osječkog poglavarstva dok je Glavaš bio župan ali mu nije poznato da je Tadić odlazio u Drinovce u BiH posjetiti Glavaša koji je tamo pobjegao prije nego što je osuđen.

Tadić je jedini optuženik kojemu se sudi zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda radi izmjene osuđujuće presude Glavašu. Ostali optuženi, njegova supruga Božica Tadić-Ćavar, Drmić, Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznali su krivnju i nagodili se s USKOK-om.

Slučaj pokušaja podmićivanja sudaca počeo se istraživati pošto je predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Nakon toga sudionici pokušaja podmićivanja počeli su policiji prijavljivati da ih se iznuđuje.

Suđenje se nastavlja nakon ljetne stanke 3. rujna.