POLITIZIRANJE

Šišljagić dolazi na sindikalni prosvjed u Osijeku

10.09.2009 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević danas se u Osijeku sastao s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem (HDSSB)

Župan Šišljagić ocijenio je zahtjeve sindikata 'potpuno opravdanim'. Rekao je kako će se i on pojaviti na večerašnjem prosvjedu HUS-a na glavnome osječkom Trgu Ante Starčevića, dodajući da je izaslanstvo HUS-a primio na razgovor kao što bi primio i predstavnike nekih drugih sindikata neovisno o tome slaže li se s njihovim zahtjevima.

Na novinarski upit hoće li njegov dolazak na večerašnji provjed HUS-a sindikalnom izražavanju nezadovoljstva ipak dati politički prizvuk, Šišljagić je odgovorio kako se ondje ne bi pojavio kad bi predstavnici sindikata rekli da to znači politizaciju prosvjeda. Dodao je da na prosvjedni skup 'neće doći kao župan, nego kao običan građanin jer želi čuti predstavnike sindikata i radnika'.

Matijašević je ponovio da HUS prosvjedima u hrvatskim gradovima traži ukidanje zakona o 'kriznom porezu', vraćanje stope PDV-a s 23 na 22 posto te odlučan obračun s korupcijom i kriminalnom u državi. Istaknuo je kako su ti zahtjevi upućeni vladi, ali i parlamentarnim političkim strankama od kojih HUS traži da se rasprava o donošenju proračuna za iduću godinu kreće u smjeru smanjivanja troškova u javnom sektoru.

Matijašević je prozvao HDZ-ovu vlast u Vinkovcima i ministra Čobankovića da su učinili sve kako bi suzbili demokratsko pravo građana na iskazivanje mišljenja. Ustvrdio je kako mu je ministar Čobanković na jednom sastanku osobno rekao da će učiniti sve kako bi radnicima nekih poduzeća zabranio dolazak na jučer održani prosvjed u Vinkovcima.