JEDNOGLASNA ODLUKA

Sisak neće pogon Rijekatanka za obradu otpada

17.04.2019 u 20:17

Bionic
Reading

Sisačko Gradsko vijeće jednoglasno je u srijedu usvojilo zaključak protiv izdavanja dozvole za gospodarenje otpadom i građevinske dozvole tvrtki Rijekatank koja je u Novom Pračnom kraj Siska namjeravala graditi pogon za obradu i zbrinjavanje oko 30.000 opasnog i oko 10.000 tona neopasnog otpada godišnje

Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike će zatražiti poštivanje volje građana, koji su se već u nekoliko navrata suprotstavili projektu, a svoje su mišljenje izrazili i peticijom s 2600 potpisa. O studiji utjecaja na okoliš održana je javna rasprava.

Rijekatank je u sisačkoj južnoj industrijskoj zoni kupio dvije parcele površine 17.000 četvornih metara od grada na čijem čelu je gradonačelnica Kristina Ikić -Baniček (SDP) . Ona danas nije sudjelovala u raspravi o zabrani dovođenja Rijekatanka u Sisak.

Rasprava o Rijekatanku na zahtjev Mosta

Rasprava je na dnevni red sjednice Gradskog vijeća stavljena na zahtjev Mosta nezavisnih lista, člana vladajuće koalicije, koju predvodi SDP.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Gradskog vijeća Ivane Krčelić (Most) u dvosatnoj su raspravi polemizirali predstavnici predlagača i vijećničke oporbe, koju predvodi HDZ. Iako se oporba izjasnila protiv pogona Rijekatanka u Sisku  njezini vijećnici su za prijedloge zaključaka Mosta rekli kako se ne mogu provesti, te kako je riječ o populizmu i političkom pamfletu. Ipak su na kraju glasali za prijedlog da se zaustavi projekt Rijekatanka.

Prije glasanja ekološki stručnjak prof. dr. Stanko Uršić  je u izlaganju rekao kako građani imaju pravo podizati kvalitetu života i izraziti svoje mišljenje. Dodao je kako je studija utjecaja na okoliš manjkava, te da grad tim projektom ništa ne dobiva. Pri odluci kako je zaključio, nužno je ocijeniti omjer koristi i štete za grad. 

O mogućem utjecaju pogona Rijekatanka na zdravlje građana i susjedne djelatnosti govorili su liječnica Katarina Miškulin te poduzetnici Mirjana Malogorski i Hrvoje Miljenović. Kako su rekli, predviđeni pogon bi se nalazio tek 750 metara od kuća i škole, u neposrednoj blizini obradivih površina na kojima se uzgaja i ekološko povrće.

Tijekom rasprave postavljeno je pitanje i djelatnosti tvrtke Remondis Medison za zbrinjavanje medicinskog otpada, koja je iz Jaske preselila u Sisak, a navodno zbrinjava 3500 tona medicinskog otpada iz drugih dijelova Hrvatske.