NAKON SVJEDOČENJA JOCIĆA

Siščani strahuju od nuklearnog otpada

28.04.2010 u 13:54

Bionic
Reading

Tvrdnja beogradskog kriminalca Sretena Jocića da je bio uključen u državni biznis između SFR Jugoslavije i Nizozemske koje su, pak, imale tajni dogovor o izvozu nuklearnog otpada u jedno mjesto blizu Zagreba, većinski naseljeno Srbima, uznemirila je stanovnike Siska koji se pribojavaju da je otpad možda završio u Glini, Dvoru ili Gvozdu

Neki se stariji Siščani prisjećaju kako je krajem 80-ih godina bila žustra rasprava na području tadašnje Zajednice općina Sisak o lokaciji za odlagalište nuklearnog otpada kojeg Hrvatska mora uzeti iz nuklearke Krško prema dogovoru sa Slovenijom.

Jedan od vodećih hrvatskih ekoloških stručnjaka, Siščanin dr. Viktor Simončić, prisjeća se da je izvršen odabir četiri potencijalne lokacije u cijeloj Hrvatskoj od koje su dvije bile na području Sisačko-moslavačke županije: Trgovska i Moslavačka gora, no zbog političkih utjecaja i lobiranja nije odabrana niti jedna i Hrvatska danas nema službenu lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada.

- Sjećam se, međutim, zbivanja iz početka devedesetih i najave ‘mitinga istine’ na području Gvozda zbog tvrdnji u srbijanskom tisku kako je Hrvatska izgradila nuklearno odlagalište u mjestu Blatuša kod Gvozda, na gliništu ciglane.

Beogradski tisak tada je tvrdio da su Hrvati namjerno izgradili nuklearno odlagalište na području većinski naseljenom Srbima, kako bi ozračili i potrovali srpsko stanovništvo. Mi iz Ministarstva zaštite okoliša smo izašli na teren, pet, šest dana istraživali to područje i doista smo pronašli pod brdom otpadne gline dvije bačve nepoznatog porijekla i sadržaja koji nije bio nuklearni otpad.

-Odgovorno tvrdim da nema u Hrvatskoj tajne lokacije nuklearnog otpada kojeg su gradile civilne vlasti, a je li nešto u tajnosti izgradila JNA, to ne mogu reći, rekao nam je dr. Simončić.

Jedna od službenih lokacija za odlagalište nuklearnog otpada bila je i Trgovska gora nedaleko od Dvora. Stanovnici toga područja kažu da je JNA par godina prije rata nešto kopala i betonirala na području napuštenih rudnika kod sela Majdan na Trgovskoj gori

Taj podatak potvrđuje i Danijel Pavlić, ekološki aktivist iz Hrvatske Kostajnice, koji je sa grupom istomišljenika godinama organizirao akcije protiv odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Nas je jedan stanovnik Majdana odveo do bivših rudnika gdje je, prema njemu, vojska nešto radila, betonirala. Tvdio je da su danima išli puni kamioni prema rudnicima i prazni se vraćali. No prošlo je puno vremena i nismo uspjeli vidjeti nikakve tragove betona, nego hrpe zemlje kod otvora bivših rudnika - rekao je Pavlić