skele i konstrukcije

Sisački Mostovci s Grmojom: Vlada manipulira brojkama o stanju obnove od potresa

27.08.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i županijska vijećnica Sisačko-moslavačke županije Luca Gašpar Šako ustvrdili su u subotu da Vlada manipulira brojkama kad je riječ o stanju obnove nakon potresa, i da su Banovina i Sisak pokradeni i prevareni

"Stalno ponavljamo da je neistina da se obnovilo 3500 kuća, da se gradi i da se ulaže. Nakon 20 mjeseci nisu uklonili čak ni opasne građevine, nego su milijarde potrošili na skele i potporne konstrukcije", rekla je županijska vijećnica Sisačko-moslavačke županije Luca Gašpar Šako, priopćeno je iz Mosta.

Objekti su se počeli sami urušavati, upozorila je, te dodala kako "država niti nakon osam mjeseci nije uspjela završiti drvene montažne kuće kojima je rok gradnje bio 60 dana, a niti jedna takva kuća nije gotova, jer biraju izvođače radova koji su kriminalci".

"Odbili su odmah iza potresa pomoć drugih država, kako bi obnovili dijelove gradova jer očito se oni tu ne bi mogli 'ugraditi', odnosno okoristiti. Njihova obnova se sastoji da za četrdesetak posto objekata, godinu dana od potresa i propadanja, izdaju nova rješenja kojima iz crvenih objekata koji su za rušenje, naglo prelazi u zelene objekte", rekla je Gašpar Šako.

Tvrdi da su Banovina i Sisak ostavljeni, pokradeni, prevareni i izigrani.

No, Most od Banovine i Siska neće odustati, dodala je. Najavila je da su na inicijativu Mosta u županijskoj skupštini prikupljeni potpisi za tematsku sjednicu županijske skupštine na koju pozivaju sve odgovorne ministre i vladu kako bi dali konkretne odgovore na pitanja koja muče građane.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja složio se da je neprihvatljivo da se montažne kuće grade osam mjeseci. Smatra kako nije u pitanju "samo kriminal, već i nesposobnost, nestručnost".

"Ne može se dogoditi da nakon 20 mjeseci oni nemaju stvarne popise ljudi u kontejnerima, djece, onih koji nisu u kontejnerskim naseljima a žive u privremenim smještajima", rekao je Grmoja.