I O NEDOVRŠENOJ CRKVI

Sisački biskup na svetkovini Gospe o Europskoj uniji

15.08.2011 u 22:48

Bionic
Reading

U Gospinom svetištu u Gori pokraj Petrinje misno slavlje na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je, obraćajući se okupljenim hodočasnicima, progovorio o odnosu Europske unije i Hrvatske, a izrazio je i zabrinutost zbog zastoja u izgradnji crkve Blažene Djevice Marije u Gori

Napominjući da je zastava EU-a nadahnuta slikom Bl. Djevice Marije sa zvjezdanim vijencem na glavi, biskup Košić se zapitao što možemo, kao katolici, pridonijeti zajednici europskih naroda 'koji nas konačno želi u svoje društvo.'

'Toliki nepravedni uvjeti, tolike ucjene, tolika poniženja', rekao je, izražavajući nezadovoljstvo što Hrvatska već nije članica EU-a. 'Naši političari sve su učinili da ugode zahtjevima koji su dolazili na našu adresu, a bili su često samo izraz interesa pojedinih velikih sila i nisu respektirali naše posebnosti niti naš identitet. Dapače, da bismo postali dio toga društva silili su nas da lažemo o onome što nam se dogodilo u nedavnoj prošlosti. Stoga ćemo možda biti nova zvijezda, ali ne zlatna, nego pogažena', kazao je.

Podsjetio je da je bl. Ivan Pavao II vapio da se u temelje EU-a ugrade kršćanski korijeni. 'To govorim upravo zato da se podsjetimo što nam je zadaća', poručio je biskup Košić.

Istaknuvši da se u svetištu u Gori, koja se prvi put spominje 1201, Presveta Bogorodica slavi barem 800 godina, izrazio je tugu što su radovi na podizanju crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije ove godine prekinuti. Stali su zbog oštećenja na jednoj vrsti kamena koji je ugrađen u crkvu i svi napori da se problem riješi nisu uspjeli, kazao je Košić i izrazio nadu da bi se sljedeće godine ta crkva mogla završiti i proglasiti biskupijskim marijanskim svetištem.

Ponovno je istaknuo važnost obitelji i obiteljskog zajedništva te je pozvao na molitvu za mlade, za Svjetski susret mladih koji je danas započeo u Madridu i za Susret hrvatske katoličke mladeži sljedeće godine u Sisku.