veći obrat

Sirijski pobunjenici tvrde da su preuzeli kontrolu u strateškom gradu Saraqibu

27.02.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici koje podupire Turska objavili su u četvrtak da su ponovno osvojili strateški grad Saraqib u prvom većem obratu u ofenzivi sirijske vojske koju podupire Rusija

Prije tri tjedna sirijska opozicija izgubila je strateški sjeverozapadni grad, u kojem se spajaju dvije glavne autoceste, u napredovanju sirijske vojske i njezinoj namjeri osvajanja posljednje velike regije pod kontrolom pobunjenika nakon devet godina rata.

Turska je poslala tisuće vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju bez presedana kako bi podržala pobunjenike protiv ofenzive sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Gotovo milijun Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.

"Grad Saraqib je potpuno oslobođen od Asadovih bandi", rekao je Naji Mustafa, glasnogovornik pobunjeničke koalicije Nacionalna fronta za oslobođenje.

Ruski vojni izvor je to demantirao, javljaju ruske novinske agencije. Tvrdi da su sirijske vladine snage uspješno odvratile pobunjenički napad na grad.

Vladine snage zauzele su oko 60 područja u južnom Idlibu i susjednu pokrajinu Hamu u posljednja tri dana, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Očekuju se novi mirovni pregovori turskih i ruskih dužnosnika u Ankari u četvrtak. Raniji pregovori u Ankari i Moskvi nisu polučili značajniji napredak.