ZAMJENIK RUSKOG MINISTRA

'Sirijski pobunjenici nabavljaju oružje od Zapada'

20.08.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Gendij Gatilov naapisao je u ponedjeljak na svom blogu na društvenoj mreži Twitteru da postoji sve više dokaza da sirijski pobunjenici nabavljaju velike količine oružja proizvedenog na Zapadu

'Ima sve više dokaza da se sirijska oporba preko trećih zemalja masovno opskrbljuje oružjem proizvedenom na Zapad', piše Gatilov. 'Pitam se kako u tim uvjetima naši zapadni partneri, koji zagovaraju sankcije protiv Sirije, namjeravaju osigurati njihovo pošteno provođenje'.

SAD i Velika Britanija navode da pružaju pomoć pobunjenicima, ali ne u vidu oružja nego komunikacijske opreme. Vjeruje se da Saudijska Arabija i Katar, dva snažna protivnika sirijskog predsjednika Bašara al Asada, financiraju dotok oružja pobunjenicima.

Zapad optužuje Rusiju, koja se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Siriji, da je dopustila Asadu da djeluje nekažnjeno jer je uložila veto na rezolucije UN-a čija je svrha bila vršenje pritiska na sirijsku vladu, koja je prošle godine kupila oružje od Rusije u vrijednosti od gotovo milijardu američkih dolara.