prijenos uživo

Sirijski agent pred kamerama priznao kako iza bombaškog napada na turski grad stoji Damask

12.09.2018 u 12:22

Bionic
Reading

U televizijskom prijenosu uživo Jusuf Nazik priznao je u srijedu pred kamerama turske državne televizije kako je po naputku sirijskih vlasti sredinom svibnja 2013. koordinirao bombaški napad u gradu Rejhanliju u blizini granice sa Sirijom, a kojom prilikom je poginulo 53 ljudi

Kako javljaju turski mediji, Nazik, kojeg su uhitili pripadnici turske Nacionalne obavještajne agencije (MIT), koordinirao je bombaškim napadom po naputcima sirijske tajne službe, a sve kako bi se rat rasplamsao i u Turskoj.

Podsjetimo, u napadu autobombom 11. svibnja 2013. godine u Rejhanliju, koji se nalazi pet kilometara od granice sa Sirijom, poginulo je 53 ljudi.

Ankara je odmah nakon napada za taj teroristički čin optužila vlasti odane sirijskom diktatoru Bašaru al Asadu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tom je prilikom kazao kako iza napada stoje vlasti u Damasku koje su njime pokušale proširiti rat na susjedstvo te prekinuti turske mirovne pregovore s kurdskim militantima.

Sirijska strana je odbacila optužbe i optužila Tursku kako je inscenirala napad da bi opravdala ulazak svojih snaga na sirijski teritorij.

Nazikovo priznanje pred kamerama turske televizije Izvor: Društvene mreže / Autor: 24 TV

Turske kopnene snage, podsjetimo, ušle su u siječnju ove godine u sjevernu sirijsku pokrajinu Afrin, gdje su pojačale topničke napade na Kurde koje žele udaljiti od svoje granice.

  • +4
Turska vojska u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia