35 MRTVIH U AL-LATMANU

Sirijska vojska sije smrt, urušava se mirovni plan

09.04.2012 u 23:34

Bionic
Reading

Sirijska vojska je u bombardiranju grada al-Latmana u središnjoj Siriji u ponedjeljak ubila 35 osoba uoči predviđenog povlačenja vojske iz gradskih područja, rekli su aktivisti, što potkopava izglede da će se primirje dogovoreno posredovanjem UN-a uspostaviti

Oporbeni aktivisti su rekli da je u bombardiranju al-Latmane, sjeveroistočno od grada Hame, među 35 ubijenih 17-ro djece i osam žena.

Oporbeni Sirijski opservatorij za ljudska prava je rekao da su helikopteri sirijske vojske otvorili vatru na pobunjenike tijekom sukoba koji su izbili nakon što je vojska okružila bolnicu u kojoj su smještena tijela žrtava iz al-Latmane.

Nastavak nasilja ukazuje da se mirovni plan međunarodnog posrednika Kofija Annana, koji su prvotno prihvatile obje strane, urušava. Sirija je po Annanovom planu trebala do utorka povuči vojsku iz gradova, a 48 sati nakon toga je trebao nastupiti prekid vatre.

SAD odbacio sirijski zahtjev za pisana jamstva

SAD je u ponedjeljak odbacio zahtjev Sirije za pisana jamstva da će pobunjenici položiti oružje ocijenivši da je riječ o taktici odugovlačenja.

 Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je tijekom vikenda zatražio od svojih protivnika pisana jamstva da će se prestati boriti i položiti oružje.

'To je samo još jedan način odugovlačennja', rekla je novinarima Victoria Nuland, glasnogovornica State Departmenta.