NASILJE SE NASTAVLJA

Sirijska oporba traži povratak UN-ovih plavih kaciga

17.06.2012 u 19:19

Bionic
Reading

Oporba je pozvala UN da pošalje naoružane plave kacige u Siriju i izglasa rezoluciju kojom bi se primoralo režim da prekine represiju, nakon prekida operacija promatrača zbog nasilja u kojem je opet bilo 15 poginulih u nedjelju

Do zahtjeva dolazi uoči otvaranja summita G20 u Meksiku, gdje će Sirija biti u središtu rasprava američkog predsjednika Baracka Obame s ruskim i kineskim kolegama Vladimirom Putinom i Hu Jintaom. Te dvije zemlje, saveznici Damaska, blokiraju svako djelovanje protiv sirijskog režima u UN-u.

U priopćenju glavno oporbeno tijelo Sirijsko nacionalno vijeće zatražilo je od UN-a da 'brzo usvoji rezoluciju u okviru poglavlja VII njegove povelje kako bi se naoružalo promatrače koji će tako moći ispuniti svoju sigurnosnu zadaću, i primoralo režim da prekine ubijanja i primijeni plan' izlaska iz krize međunarodnog izaslanika Kofija Annana.

Vijeće tvrdi kako je bilo 'iznenađeno' odlukom šefa misije UN-a u Siriji Roberta Mooda koji je u subotu objavio prekid operacija 300 promatrača zbog 'eskalacije nasilja'.

General Mood je istaknuo kako 'intenziviranje' oružanog nasilja 'ograničava kapacitet promatranja, provjeravanja i izvješćivanja o činjenicama'.