HILLARY CLINTON TVRDI:

'Sirijska oporba sama će se naoružati'

23.02.2012 u 22:57

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je izjavila da joj se čini da će se sirijska oporba na kraju sama naoružati, kazavši i kako je uvjerena da sirijski predsjednik Bašar al Asad neće ostati na vlasti

Obraćajući se izravno Rusima i Kinezima, koji su blokirali rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti čiji je cilj okončati nasilje u Siriji, Clinton je kazala kako brutalnost vlade protiv vlastita naroda nije nešto što bi moglo biti dugoročno održivo.

Novinarima je u Londonu kazala kako je strategija koju provode Sirijci i njihovi saveznici takva da se zbog brutalnosti ne može dugo održati.

'Bit će sve više osposobljenih pripadnika oporbenih snaga. Oni će negdje i nekako pronaći način da se obrane i započnu s ofenzivama. Jasno mi je da će u jednom trenutku doći do odlučujuće točke. Želim da to bude što prije kako bi se spasilo što više ljudskih života i uopće ne sumnjam da će do takve točke doći', rekla je Clinton.

Govoreći prije okupljanja predstavnika zapadnih i arapskih sila u petak, američki dužnosnici, koji djeluju u sklopu grupe "Prijatelji Sirije", kazali su kako će od Asada nastojati postići da što prije omogući humanitarni pristup civilima koji su pod vatrom njegovih vojnih snaga. Na sastanku u Tunisu trebali bi se sastati predstavnici više od 70 država i međunarodnih grupa.