UN ŠALJE JOŠ PROMATRAČA?

Sirijska oporba protivi se stranoj intervenciji

17.04.2012 u 23:02

Bionic
Reading

Predstavnici sirijske oporbe, koji borave u posjetu Moskvi, poručili su u utorak kako dijele rusko protivljenje stranoj intervenciji u Siriji, a upotrebu sile sirijske oporbe opravdali su obrambenim djelovanjem

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je 'vanjske snage' da žele potkopati napore posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana za okončanje krvoprolića u toj zemlji.

Iako plan UN-a poziva na politički dijalog među Sirijcima sirijski oporbeni čelnik Abdulaziz Al Khaier je kazao da se s Asadom može pregovarati jedino ako nije odgovoran za krvoproliće.

'Neprihvatljivo je sjesti za stol s predstavnicima sirijskih vlasti čije su ruke natopljene krvlju naroda', kazao je Khaier.

'Ukoliko Asad želi pokazati da nije odgovoran za ono što se dogodilo i da su njegove ruke čiste neka da takve izjave i izađe pred odgovarajuća tijela. No dok se to ne dogodi on je i dalje odgovoran za svo krvoproliće', kazao je Khaier.

'Mislimo da je nasilje kojemu se okrenula oporba, da tako kažemo nasilje naroda, reakcija na nasilje vlasti i njezinih oružanih snaga i da će prestati čim pritisak režima stane', kazao je Haitham Manaa iz centirstičkog sirijskog oporbenog Nacionalnog tijela za koordinaciju, koje je u posjetu Rusiji, na konferenciji za novinare u Moskvi.

UN ocjenjuje da misiji u Siriji treba više promatrača

UN-ova misija za nadgledanje primirja u Siriji mogla bi trebati vlastiti letjelice i još promatrača kako bi se osiguralo da se prekid vatre učvrsti u cijeloj zemlji, rekao je u utorak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

Šest dana staro primirje održava se u nekim dijelovima zemlje no u izrazito oporbenim područjima, poput Homsa, Idliba i Dere, vojska nastavlja napadati i boriti se protiv pobunjenika uz uporabu teškog naoružanja što predstavlja kršenje obećanja Damaska da će se vojska povući.


Ban je rekao da se primirje 'općenito poštuje' iako još ima nasilja. Planirana misija od nekih 250 promatrača 'nedovoljan je s obzirom na trenutno stanje i veličinu zemlje'.

On je u Luxembourgu rekao da UN od Europske unije traži da osigura helikoptere i zrakoplove za operaciju što će službeno iznijeti Vijeću sigurnosti u srijedu.

Nije poznato hoće li sirijski predsjednik Bašar al-Asad dopustiti ulazak još stranih promatrača i zrakoplova u zemlju.

U Francuskoj u četvrtak ministarski sastanak o Siriji

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je nekolicinu kolega da u četvrtak dođu u Pariz kako bi 'održali pritisak' na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekao je jedan izvor pri francuskoj vladi.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo održavanje tog sastanka na kojem bi trebalo biti desetak ministara koji će u tom trenutku biti u Europi,, među ostalima i američka državna tajnica Hillary Clinton

U srijedu i četvrtak se u Bruxellesu održava sastanak ministara vanjskih poslova i obrane NATO saveza, pa bi dio sudionika u Pariz mogao doći i od tamo.

'Cilj je održati pritisak' na režim sirijskog predsjednika, rekao je neimenovani izvor.