LAŽNA PRESICA AL JAZEERE

Sirijac planirao ubiti Obamu u Istanbulu

07.04.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Sirijac nastanjen u Turskoj koji je planirao ubiti predsjednika SAD-a Baracka Obamu tijekom njegova posjeta toj zemlji uhićen je prije nego što je pokušao ostvariti svoju ubilačku namjeru, izvještava CNN

ANKARA/WASHINGTON - Barack Obama prima više prijetnji od svojih prethodnika, tvrdi izvor iz američke administracije. Iako je pokušaj atentata u Turskoj shvaćen vrlo ozbiljno, zbog njega nije došlo do promjene u Obaminom rasporedu.

Bijela kuća odbila je komentirati slučaj pozivajući se na odredbu prema kojoj nema priopćenja za javnost kada je riječ o sigurnosti i prijetnjama američkom predsjedniku. No zato su se oglasili obavještajci, čiji je glasnogovornik Ed Donovan poručio da tijesno surađuju sa zemljom domaćinom u kojoj dođe do uhićenja zbog prijetnji predsjedniku, što se dogodilo i u ovom slučaju.

Prijetnju je prvi 'razvalio' saudijski list al-Watan navodeći da su turski obavještajci uhitili muškarca sirijskog porijekla koji je planirao ubiti Obamu u Turskoj. Osumnjičeni je imao press iskaznicu Al Jazeere, a nakon uhićenja priznao je da je u suradnji s trojicom muškaraca planirao nožem izbosti Obamu za vrijeme summita NATO-a održanog u Istanbulu u ponedjeljak.

Šef ureda Al Jazeere u Ankari, Yucef al-Sharif, izjavio je da ta TV kuća nema saznanja o osumnjičenom s boravištem u Istanbulu te da je on vjerojatno krivotvorio press iskaznicu.