međunarodna zaštita

Sirijac koji traga za nestalom kćeri najavio traženje azila u Hrvatskoj

24.09.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse izrazio je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj, a u ponedjeljak navečer bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao biti smješten u zagrebački centar za migrante, nekadašnji hotel Porin

Da će zatražili azil Sirijac je navodno najavio na sastanku s predstavnicima hrvatske granične policije u ponedjeljak poslijepodne, a procedura podnošenja zahtjeva za azilom trebala bi, prema neslužbenim informacijama, krenuti od utorka.

Razgovor sa Sirijcem koji je priču o odvajanju od kćeri iznio u bosanskohercegovačkim medijima, nakon što ga je Hrvatska vratila u BiH, policija je obavila uz pomoć isusovačke službe za izbjeglice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je u ponedjeljak izjavio da je hrvatska policija unatoč tome što joj takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla i provela interno informiranje svih nadležnih tijela.

Policija je i u nedjelju demantirala tvrdnje sirijskog državljanina, vraćenog u BiH odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku, da ga je policija odvojila od kćeri, dodajući da su 'koordinate o mjestu na kojemu se navodno događaj zbio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac'.

Migranti u Velikoj Kladuši Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kazala je u ponedjeljak da od MUP-a očekuje informacije o slučaju nestale sirijske djevojčice nakon čega će iznijeti svoje mišljenje o tom slučaju.