PRIHVAĆEN ARAPSKI PLAN

Sirija pristala na prekid nasilja

02.11.2011 u 19:37

Bionic
Reading

Sirija je bezrezervno prihvatila arapski plan izlaska iz krize na ministarskom sastanku Arapske lige u srijedu u sjedištu organizacije u Kairu, rekao je u srijedu dužnosnik Lige, prenosi AFP

'Sirijsko izaslanstvo je bezrezervno prihvatilo cijeli plan Arapske lige', rekao je taj dužnosnik. Službeni odgovor Damaska na taj prijedlog stiže dan nakon što su službeni sirijski mediji najavili dogovor s Arapskom ligom o tom planu.

Tekst arapske inicijative određuje 'potpuni prekid nasilja radi zaštite civila, oslobođenje onih koji su zatvoreni radi sadašnjih zbivanja i pristup organizacijama Arapske lige i arapskim i međunarodnim medijima'.

Plan predviđa da će arapski ministarski odbor voditi konzultacije s vladom i raznim strankama sirijske oporbe u svrhu ostvarenja nacionalnog dijaloga.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji boravi u posjetu Libiji, pozvao je u srijedu sirijske vlasti da odmah prekinu nasilno gušenje narodne pobune protiv režima Bašara al-Asada

'Ubojstva civila moraju odmah prestati', upozorio je Ban na tiskovnoj konferenciji u Tripoliju, u prigodi svog prvog posjeta Libiji od početka pobune u veljači u kojoj je svrgnut režim Moamera Gadafija.

Predsjednik Asad 'mora što prije provesti dogovor jer su ljudi previše i predugo trpjeli', rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda, dodavši da je obaviješten kako se Damask s Arapskom ligom uspio dogovoriti o planu za izlazak iz krize.

Takvo 'stanje je neprihvatljivo', istaknuo je Ban, podsjetivši da je u nasilju već poginulo više od 3.000 ljudi.

Sirija je u utorak obznanila da se s Arapskom ligom 'dogovorila' o planu za rješenje krize koji je predložila liga. Potonja pak ističe da još čeka službeni odgovor na svoje prijedloge.

Izvanredna sjednica arapskog ministarskog vijeća o Siriji treba se održati u utorak u egipatskoj prijestolnici.