BLISKI ISTOK

Sirija pristala na dolazak arapskih promatrača

19.12.2011 u 14:47

Bionic
Reading

Sirija je u ponedjeljak pristala na dolazak arapskih promatrača, u skladu s arapskim planom izlaska iz krize, koji je Damask prihvatio, ali ga nikad nije primijenio

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsal al Makdad potpisao je dokument o zaštiti civila koji predviđa raspoređivanje arapskih promatrača u Siriji, javio je AFP.

Uz Makdada, dokument je u sjedištu Arapske lige u Kairu parafirao zamjenik glavnog tajnika te organizacije Ahmed Ben Heli.

U nedjelju je omanski ministar vanjskih poslova Jusef ben Alaui, član ministarskog odbora za provedbu arapskog plana, najavio da bi Sirija mogla  potpisati protokol 'u sljedeća 24 sata'.

Stotine pristaša predsjednika Bašara al Asada počelo se u ponedjeljak okupljati na velikom trgu u Damasku, osuđujući sankcije koje je Siriji nametnula Arapska liga.

Moskva i Peking, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, dosad su se protivile rezoluciji zapadnih zemalja kojom se Damasku prijeti sankcijama ako ne prekine krvavo gušenje prosvjeda u kojima je u devet mjeseci poginulo 5000 ljudi, po podacima UN-a. No u četvrtak je Rusija neočekivano predstavila Vijeću sigurnosti UN-a prijedlog rezolucije koji dosad najoštrije osuđuje nasilje u Siriji, a taj je prijedlog u ponedjeljak poduprla i Kina.