ARAPSKA LIGA PROSVJEDUJE

Sirija obećala zaštiti arapske promatrače

napad na promatrače

napad na promatrače

Izvor: Reuters / Autor: Reuters TV

Sirija je u utorak objavila da će surađivati s promatračima Arapske lige koji nadziru provedbu mirovnog plana za okončanje desetomjesečnog nasilja, nakon incidenta u kojem su ozlijeđena jedanaestorica promatrača

U priopćenju sirijskog ministarstva vanjskih poslova, objavljenog nakon što je Arapska liga izvijestila da su promatrači lakše ozlijeđeni u napadu prosvjednika, stoji da je ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem poručio vođi promatrača da će Sirija 'nastaviti snositi svoj dio odgovornosti za sigurnost i zaštitu promatrača'.

Mualem je rekao da Sirija 'nikome neće dopustiti da ometa njihovu misiju', stoji u priopćenju u kojem se osuđuje 'svaki čin koji ometa promatrače u obavljanju njihovih zadaća'.

Predsjednik Arapske lige Nabil al-Arabi osudio je u utorak napade na promatrače te organizacije u Siriji, dodavši da režim u Damasku drži odgovornim za njihovu sigurnost.

'Arapska liga osuđuje nedogovorne čine i napade na promatrače', rekao je u priopćenju, napomenuvši da 'sirijsku vladu u cijelosti drži odgovornom za zaštitu' promatračkog izaslanstva.

'Više članova promatračkog izaslanstva je ozlijeđeno a dio njihove opreme teško je oštećen', po priopćenju glavnog tajnika te panarapske organizacije sa sjedištem u Kairu.

Napadi 'prorežimskih snaga' dogodili su se u Latakiji, na sredozemnoj obali, i u Deir Ezoru, na istoku zemlje, po priopćenju.

Drugi napadi dogodili su se na 'drugim mjestima' a za njih su odgovorni 'pojedinci za koje se vjeruje da su članovi oporbe'.

Kuvajtsko ministarstvo obrane objavilo je u utorak da su dvojica kuvajtskih časnika u tom izaslanstvu lakše ozlijeđena u napadu 'prosvjednika čiji identitet nije poznat'.

Promatrači iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Iraka, Maroka i Alžira napadnuti su na putu prema gradu Latakiji, po kuvajtskom ministarstvu.

Arapska promatračka misija s oko 160 članova, bila je na meti mnogih kritika zbog navodne nedjelotvornosti i nesnalaženja.

Sirijski predsjednik se u utorak pak ponovo branio od optužaba da je izdao naredbu za pucanje po prosvjednicima, optuživši stranke izvana da 'žele destabilizirati' zemlju koju već deset mjeseci potresa narodna pobuna u čijem je gušenju, po podacima UN-a, život izgubilo više tisuća ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!