MIRIS RATA

Sirija napala Tursku, Turska uzvratila

04.10.2012 u 08:22

Bionic
Reading

Turska vojska napala je u srijedu ciljeve u Siriji odgovarajući na minobacački napad sa sirijskog teritorija u kojemu je ubijeno petero turskih civila, rekao je u izjavi ured turskog premijera Tayypa Erdogana, a u Bruxellesu je istodobno počeo hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev

"Naše oružane snage u pograničnom području odgovorile su na taj gnjusan napad u skladu s pravilima djelovanja, topničkom vatrom na radarski određena mjesta u Siriji", kaže se u Erdoganovoj izjavi. "Turska nikada neće bez odgovora ostaviti takve provokacije sirijskog režima protiv naše nacionalne sigurnosti."

Ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu o incidentu telefonom je razgovarao s glavnim tajnikom Ban Ki-moonom i ministrima vanjskih poslova nekoliko članica Vijeća sigurnosti, kaže se u izjavi.

Davutoglu se također s glavnim tajnikom NATO saveza Andersom Foghom Rasmussenom dogovorio o potrebi sazivanja izvanrednog sastanka veleposlanika NATO-a. Sastanak se odvija pod člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost. Sastanak je počeo iza 21.30 sati u sjedištu NATO-a.

Iz sjedišta NATO saveza stigao je zahtjev za hitnom obustavom "agresivnih poteza" prema njezinoj članici Turskoj kao odgovor na sirijski napad u srijedu u kojemu je poginulo petero turskih civila.

'Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona', stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka veleposlanika NATO-a održanog u srijedu navečer na turski zahtjev.

Turska je dobila podršku i iz Pentagona.

'Ovo je još jedan primjer izopačenog ponašanja sirijskog režima i pokazatelj zašto mora otići. Žalimo za izgubljenim životima u Turskoj, našem jakom savezniku', kazao je glasnogovornik Pentagona George Little.