un

Sirija mora izvijestiti o tisućama zatvorenika koji su umrli u zatočeništvu

28.11.2018 u 14:34

Bionic
Reading

Istražitelji UN-a za ratne zločine pozvali su Siriju u srijedu da objavi obiteljima što se dogodilo s njihovim bližnjima koji su nestali te da im da medicinsku dokumentaciju i tjelesne ostatke svih koji su umrli ili su pogubljeni u zatočeništvu

Nije moguće postići napredak prema trajnom miru i okončanju gotovo osmogodišnjeg rata bez pravde, reklo je Međunarodno istražno povjerenstvo o Siriji.

Nakon godina šutnje sirijske vlade, sirijske vlasti ove godine objavile su 'tisuće ili desetke tisuća' imena zatvorenika koji su navodno umrli, većina između 2011. i 2014., rečeno je u izvješću objavljenom prije nego što je dostavljeno Vijeću sigurnosti UN-a.

'Većina smrti u zatočeništvu dogodila se u zatvorima koje vodi sirijska obavještajna služba ili vojne agencije. Povjerenstvo nije dokumentiralo ni jedan slučaj da su tijela i osobne stvari vraćene', rečeno je.

U gotovo svim slučajevima, potvrde o smrti zatvorenika koje su proslijeđene obiteljima kao uzrok smrti navode 'srčani udar' ili 'moždani udar', prenosi neovisni panel koji vodi Paulo Pinheiro.

'Neki ljudi s istih područja imaju iste datume smrti, što ukazuje na vjerojatna masovna pogubljenja', kaže se nadalje.

U izvješću se ističe da 'provladine snage i u prvom redu sirijska država moraju javno objaviti sudbinu zatočenih i nestalih ljudi' te se napominje da tu spadaju sirijske vladine snage, ruske snage i milicije. Obitelji moraju saznati istinu o smrtima njihovih bližnjih i moći dobiti njihove tjelesne ostatke, ističe se u izvješću.