STRAH OD NAPADA

Sirija izvodi velike mornaričke vježbe

08.07.2012 u 18:31

Bionic
Reading

Sirijska ratna mornarica tijekom vikenda je ispaljivala bojne rakete s brodova i helikoptera u vježbi koja treba pokazati njenu sposobnost da "brani sirijsku obalu od bilo kakvog mogućeg napada", izvijestili su u nedjelju sirijski državni mediji, u očitom upozorenju drugim zemljama da ne interveniraju u sirijsku krizu.

Sirijska televizija emitirala je snimku ispaljivanja različitih raketa s kopna i brodova dok sirijski ministar obrane Davud Abdulah Rahiđia prati vježbu. "Mornaričke snage provele su operativnu vježbu s bojevim streljivom u subotu, koristeći rakete ispaljene s mora i obale, helikoptera i brodova, u simulaciji scenarija odbijanja iznenadnog napada s mora", izvijestila je sirijska novinska agencija SANA dodavši da će se manevri održavati i idućih nekoliko dana.

Sirijska oporba traži uspostavu zone zabrane leta i udare NATO-a na sirijske snage slične onima u Libiji prošle godine no, iako je predsjednik Bašar al-Asad suočen sa sankcijama i međunarodnim osudama zbog obračuna s oporbom, vodeće arapske i zapadne sile ne pokazuju da su sklone izravnoj vojnoj akciji.

U nedjelju je u Siriji ubijeno više od 30 osoba u bombardiranjima i sukobima snaga sirijske vlade i pobunjenika iz Slobodne sirjske vojske koji se bore protiv Asada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.