prosvjedi od splita do bjelovara

Širi se val nezadovoljstva sudskih službenika: Potplaćeni, zavađeni, a sad im visi i 'pravo koje su imali i robovi u Rimskom carstvu'

16.05.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka službenika Županijskog suda u Splitu, uz podršku i onih s općinskog i trgovačkog suda te Državnog odvjetništva, za vrijeme stanke ponovno je prosvjedovalo, najavivši da se u njihovu akciju uključuju i kolege sa sudova u Zagrebu, Rijeci, Puli, Šibeniku, Poreču, Bjelovaru i drugim gradovima. Osim zbog katastrofalnih uvjeta rada i mizernih plaća, pobunili su se i protiv svog dosadašnjeg sindikata te najavili organiziranje velikog prosvjeda ispred Ministarstva pravosuđa, a moguće i štrajka

Radi se o zapisničarkama koje rade sa sucima, djelatnicima u referadama i sudskoj pošti, informatičarima i ostalim službenicima ovih institucija - dakle, svima izuzev sudaca i državnih odvjetnika - koji rade za mjesečnu plaću od tri do četiri tisuće kuna, neki doslovno za minimalac. Tek ravnatelji sudske uprave s visokom stručnom spremom i desetljećima radnog staža uspijevaju doseći preko pet tisuća kuna.

Još u veljači ove godine sličnim potezom upozorili su javnost na ove probleme i nakon toga je ministar pravosuđa sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDSLN) postigao dogovor o povećanju plaća za 9 posto - no samo za zapisničare i voditelje pisarnica, što je oko 50 posto ukupnog pratećeg osoblja. Nastala je konsternacija, potez je nazvan prevarom i pokušajem podjele, a uslijedilo je i masovno ispisivanje iz spomenutog sindikata i upisivanje u Sindikat pravosudne policije. Samo proteklih dana njemu je pristupilo preko dvije tisuće ljudi, pa sada traže razgovor s ministrom koji ih je odbio primiti.

'Ovo više nije borba za plaće, nego za ljudsko i radno dostojanstvo. Zahtijevamo status partnera u pregovorima i više ne želimo poput miševa čekati dok drugi odlučuju o našoj sudbini. Plaće sucima nedavno su povećane za 6 posto i to je potpuno u redu; problem je što mi imamo četiri puta manje i što nas se sada obavještava da se pregovara o toplom obroku. Pa njega su imali i robovi u Rimskom carstvu! Državni službenici se međusobno mrze, a sirotinja se bori za mrvice, moramo se udružiti i pomoći jedni drugima', kazala je ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu Irena Parac.

Dodala je da ih dosadašnji sindikat sasvim sigurno više ne može zastupati.

Splitski prosvjed održan je za vrijeme stanke za dnevni odmor jer ovi službenici nemaju pravo na štrajk bez sindikata, a upravo stoga sada masovno pristupaju Sindikatu pravosudne policije. Time će nastojati steći pravo na reprezentativnost, a samim time i organiziranje štrajka te sudjelovanje u kolektivnim pregovorima.

U novi sindikat ušla je i dosadašnja povjerenica SDLSN-a za Split Tamara Čatlak Cindro.

>> Legendarna sutkinja koja je sudila 'četnike' i 'Loru' počistila je sve ladice, a iz mirovine poručuje: Savjest mi je potpuno mirna

'Odluka o 9-postotnom povećanju plaća nekima jest nezakonita i diskriminatorna, nije donesena po uobičajenoj proceduri jer se vodstvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika nije konzultiralo s članovima, pa čak ni povjerenika', kazala je Čatlak Cindro. Najavila je i mogućnost pokretanja ustavnih tužbi.

U Splitu se pojavio i predsjednik Sindikata pravosudne policije Armin Tatarević, koji je dao podršku prosvjednicima i najavio skori prosvjed ispred Ministarstva pravosuđa.

'Borimo se za prava svih zaposlenih u pravosuđu. Nije točno da novca nema: samo sredstvima koje se troše na najam brojnih zgrada u Zagrebu plaće su se mogle podići', smatra Tatarević.

Kao poseban problem istaknut je položaj sudskih službenika koji rade na 'uskočkim predmetima', a za razliku od sudaca i državnih odvjetnika nemaju tzv. uskočki dodatak, premda su izloženi svim informacijama i rizicima u ovim osjetljivim postupcima.

  • +4
Prosvjed službenika i namještenika pravosudnih tijela ispred Županijskoga suda u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX
Prosvjed ispred suda u Puli Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX